Smrt mlynářovy dcery

Těžkou ztrátu utrpěl majitel mlýna František Tomanek v Ropici, který se těšil v obci všeobecné úctě. Dne 14. února 1899 zemřela jeho sedemnáctiletá dcera Emilie. Hojná účast na pohřbu svědčila nejlépe o soucitu, jaké se dostalo těžce zkoušené rodině.

Vlak přejel dělnici

Tragická nehoda se udála 9. února 1910 na nádraží v Bohumíně. Železniční dělnici Marii Starostku z Rychvaldu tam přejela lokomotiva táhnoucí tři vagony. Pohřeb se uskutečnil 15. února v Rychvaldu.

Nález kostry muže

Během kopání základů polského učitelského semináře v roce 1910 v Bobreku (nyní součást polského Těšína) dělníci narazili na kostru muže, která se nacházela asi 20 let pod zemí. Jelikož na tom místě nebyl nikdy hřbitov, pravděpodobně natrefili na stopu nějakého dávného zločinu.

Postřelil dívku

Horník Durczok postřelil v popeleční středu v roce 1910 v Rychvaldu dívku Nogovou, jelikož neopětovala jeho city. Durczok dívku trefil třikrát do zad. Dvě kulky se podařilo vytáhnout, třetí nenašli. Po provedení zločinu se viník sám přihlásil na četnické stanici.

Zemřel Felix Kohn

Felix Kohn, ředitel akciové společnosti továrny na nábytek Jakoba a Josefa Kohnů, zemřel 7. února 1910 ve Vídni ve věku třiceti let. Zesnulý pobýval v letech 1902 – 1906 v Těšíně, kde si získal mnoho přátel. K dělníkům se choval lidsky a rád vycházel vstříc jejich prosbám a přáním.

Dne 14. února se konala v těšínském farním kostele slavnostní zádušní mše, jelikož Felix Kohn byl katolíkem. Bohoslužby se zúčastnili úředníci, dělníci a dělnice zdejší továrny Kohnů.

Splašené koně způsobily neštěstí

Vojenské koně se v únoru 1910 na splašily na trhu v Těšíně a pak se rozběhly i s vozem až do Dworkowé ulice. Kočí voják se dostal pod kola vozu a utrpěl vážná zranění. Zranily se také koně. Voják v tomto případě nenesl na způsobení nehody žádnou vinu.

Zatkli zloděje

Jistý Josef Hanusz ukradl v únoru 1910 v restauraci Hotelu Central Banhof na Nádražní ulici v Těšíně jistému úředníkovi zimní plášť a klobouk. Brzy nato byl zatčen.

Okradli obchodníka s koňmi

Obchodník s koňmi Marek Buriański se zastavil s třema koňmi v únoru 1910 před obecní hospodou v Jasenici a nechal zvířata na chvíli bez dozoru. Když vyšel z hospody, koně byly pryč. Jak se záhy ukázalo, někdo je ukradl. Pachatelé odjeli ve směru na Bielsko. 

Řádily spalničky

Spalničky se začaly šířit v únoru 1910 v Těšíně a v mnoha okolních obcích. V Těšíně došlo k uzavření dvou nejnižších tříd měšťanských škol. 

Krádež v Císařských lázních

V únoru 1910 v Císařských lázních v Těšíně došlo běhěm koupele ke krádeži notesu s částkou 26 korun a 80 haléřů. Poškozeným byl řeznický čeledín Ondřej Staszkiewicz.

Vážný úraz v huti v huti v Třinci

Ve čtvrtek 24. února 1910 kolem šesté hodiny došlo v huti v Třinci ke smrtelnému pracovnímu úrazu. Čtyřiadvacetiletý dělník Jan Krzenek se v neopatrnosti dotkl elektrického drátu. Zemřel na místě.

Neštěstí v Karviné Solci

Dva muži Kajstura a Mojżyszek si krátili  dlouhou chvíli v neděli 27. února 1910 kolem 16 hodin v Karviné Solci střelbou z pušky. Kajstura si však počínal tak neopatrně, že zasáhl sedídící  při okně manželku jistého Ondřeje Swaczyny do pravého oka. Po nešťastné  nehodě byl hned přivolán lékař Fussgänger, který nařídil převézt ženu do nemocnice v Těšíně.  

(gam)

Jedna z částí Karviné v letech 1910 – 1920
Zdroj: fotopolska.eu

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Těrlické Filmové léto

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego