Základní škola a mateřská škola s polským jazykem vyučovacím Żwirki a Wigury v Těrlicku
735 42 Těrlicko, Přehradní 243
pspcierlicko@seznam.cz, tel.: 739 088 077, 596 423 059, www.pspcierlicko.cz Počet žáků: 23 Počet tříd: 2
Školní družina: do 16:30

Škola se nachází v klidném a malebném prostředí u Těrlické přehrady. Součástí instituce je české a polské oddělení mateřské školy, dvě třídy a jedno oddělení školní družiny.

Máme velkou ekologickou zahradu, v níž se nalézá krásná nová třída v přírodě, záhony, informační tabule a další prvky ekologické zahrady. Jsou zde také ovocné stromy, keře, bylinková zahrada a dětské hřiště.

Mimoškolní aktivity, kroužky: drużyna zuchowa Mieszkańcy Zielonego Lasu (skaut), drużyna harcerska im. Żwirki i Wigury (skaut), katolické a evangelické náboženství, taneční kroužek – soubor Figle, kroužek programování, kroužek mladého výzkumníka, kroužek anglického jazyka, literární kroužek, šachový kroužek, výtvarný kroužek v angličtině (provozuje Umělecká škola Art Media Inspiration, jež sídlí ve škole). Škola je zapojená do programu „Sportuj ve škole“, díky němuž děti mají navíc hodinu tělesné výchovy – sportovní hry. Škola nabízí hodiny polského jazyka pro rodiče, lyžařský kurz a hodiny plavání. Během letních prázdnin škola již tradičně pořádá týdenní příměstský tábor s polštinou.

Cizí jazyky: angličtina pro 1. a 2. ročník, dodatečné hodiny s rodilým mluvčím.

Ve škole je umístěna velká tělocvična, kterou děti využívají každou volnou chvíli a také v rámci školní družiny. Máme rovněž baletní sál, kde se děti účastní relaxačních aktivit, a využívá ji také soubor Figle.

Ke škole neodmyslitelně patří krásná jazyková učebna, kterou využíváme během výuky jazyků, literatury a taktéž jako „Kino na polštářích“. Z evropských fondů jsme vybudovali pěknou přírodní učebnu s exotickou zimní zahradou.

V této třídě mají žáci přírodovědné hodiny, pracuje zde kroužek Mladého výzkumníka. Tuto třídu rodiče používají jako „Kavárnu po vyučování“, kde se scházejí na setkáních, referátech a přednáškách. Škola dbá na zdravý životní styl, pořádá ekologické jarmarky a trhy zdravé výživy, které z velké části připravují žáci samostatně. Organizujeme také každoroční školu v přírodě v Polsku a na horách.

Štítky: , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.