Utekl před věřiteli

Obchodník Kesvoň ze Svibice nadělal mnoho dluhů. Protože se mu je nechtělo splácet, v říjnu 1906 utekl neznámo kam.

Velká otrava ryb v Olze

Tisíce otrávených a omámených ryb bylo k vidění 7. října 1906 v Olze v Těšíně. Děti i dospělí je lovili rukama. Četníci zjistili, že otravu ryb způsobila látka, která se do řeky dostala poblíž dnes už neexistující Blankové octárny v Třinci a kontaminovala Olzu až k jejímu ústí do Odry. Způsobená škoda jen v Olze dosáhla přes padesát tisíc tehdejších korun, nepočítaje v to rybníky, napájené z této řeky.

V kostele ho ranila mrtvice

Během návštěvy farního kostela sv. Máří Magdalény v Těšíně v říjnu 1907, starce Josefa Krupu ranila mrtvice. Starý muž za několik dnů zemřel.

Oběsil se ve vězení

Nádeník Viktor Bochenek se jednou v říjnu 1907 pořádně opil a pak tropil v Těšíně výtržnosti. Policisté ho proto odvedli do cely, aby tam vystřízlivěl. Opilec se místo toho rozhodl skoncovat se životem. Z kapesníku si udělal oprátku a pak se oběsil na klice od dveří.

Propouštění dělníků

Mnoho dělníků bylo před nadcházející zimou propuštěno v říjnu 1909 v Třinci z práce. Týkalo se zejména starších, ženatých a s těch s více dětmi. Jak uvedly Noviny Těšínské z 20. října téhož roku, z místních Němců údajně nepřišel o práci ani jediný.

Smrt v kolejišti

Dvaadvacetiletého Aloise Müllera zachytila lokomotiva nákladního vlaku poté, co při přecházení kolejí zakopl a upadl. Mladý muž skonal po převozu do nemocnice. Tragická nehoda se udála v říjnu 1909 v Orlové.

Vězení ho nenapravilo

Zloděj Firlej, původem z Haliče, byl v říjnu 1909 dopaden v Těšíně. Původně kovářský pomocník měl na svědomí vloupání. Krátce před svým zatčením byl propuštěn z vězení v Novém Jičíně, kde strávil osm měsíců za různé krádeže.

Řádily spála a černé neštovice

Nebezpečné a navíc nakažlivé nemoci spála a černé neštovice řádily v říjnu 1909 v Bludovicích. Tuto zprávu přinesly Noviny Těšínské z 20. října téhož roku.

Otrávil se zkaženými potravinami

Horník Kremmer z Karviné zemřel v říjnu 1910 následkem konzumace zkažených potravin. Ošetřující lékař se původně domníval, že příčinou skonu byla cholera.

Kilový hřib

Na těšínském trhu byl v říjnu 1911 k prodeji hřib vážící jeden kilogram. Stál tři koruny.

Zloděj z Gutů

Svého spolupracovníka z hutě v Třinci Pavla Janiczka okradl v říjnu 1917 dělník Pavel Chlebek z Gutů. Vnikl do jeho zamknuté skřínky v šatně a přivlastnil si jeden pár bot, plášť a kalhoty. Během domovní prohlídky u Chlebka se našly pouze boty, které měl zloděj na nohou.

(gam)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Těrlické Filmové léto

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego