Krupobití ve Stříteži

Krupobití, které se 7. srpna 1890 přehnalo nad Stříteži, napáchalo velké škody. Doposud nesklízené obilí bylo téměř znehodnoceno, mnoho stromů a keřů přišlo o listí.

Zatmění Slunce

Úplné zatmění Slunce bylo 30. srpna 1905 k vidění také na Těšínsku. Tento zajímavý astronomický úkaz trval od 11,43 do 16,43 hodin.

Nový židovský hřbitov

K otevření nového židovského hřbitova došlo v srpnu 1907 v Těšíně. Jako první tam byl pohřben jistý Kohn.

Krvavý masakr ve Frýdku

Dvě bandy Cikánů se mezi sebou pohádaly v srpnu 1908 na trhu ve Frýdku. Kočovníci se poté přesunuli do jedné hospody, kde pokračovali v hádce. Nakonec došlo i na tasení nožů a střelbu z revolverů. Čtyři Cikáni přitom utrpěli smrtelná zranění.

Než na místo dorazili policisté a četníci, horkokrevní rváči už byli pryč. Na místě nechali vozy a své ženy s dětmi. Ve vozech se nacházely střelné zbraně a hodně věci, které pravděpodobně pocházely z krádeži.

Zabili ho cválající dragouni

Čeledín hospodáře Nowaka z Horního Žukova se koncem srpna 1909 vypravil do Těšína, kde si pořádně vyhodil z kopýtka. Když se večer vracel domů zmožen alkoholem, lehl si na silnici a usnul. V té době se vracel z nočního cvičení pluk dragounů. Cválající jezdci si ve tmě nevšimli ležící postavy a jejich koně ho ušlapali.

Přišel o povoz i s koňmi

Nový povoz se dvěma koňmi ukradl neznámý zloděj panu Janu Kupczokovi ze Stanislavic. Dotyčný šel do hospody, zatímco vůz i zvířata ponechal bez dozoru. Ke krádeži došlo 10. srpna 1910.

Shořela usedlost

Do základů shořela 5. srpna 1911 dřevěná chalupa, stodola a kůlna v Komorní Lhotce. Obyvatelé obydlí Jiří Matuszek, Jan Rucki a Jan Sikora se svými rodinami přišli o celé své jmění a upadli do velké nouze. 

Bulharský světoběžník v Těšíně

Bulharský turista Alfred Melamed došel v srpnu 1911 do Těšína. Světoběžník z Balkánu byl na cestách od 8. srpna 1908, kdy vyšel ze Sofie, a měl v plánu putovat po světě až do roku 1913. Rozhodl se tak kvůli ceně ve výši 10 tisíc franků, kterou za tento výkon nabízel sofijský klub turistů.

Dosud prošel pěšky Rumunsko, Turecko, severní Afriku, Srbsko, Maďarsko, Rakousko, Belgii, Francii, Itálii, Anglii, Španělsko a Nizozemí. Denně ušel čtyřicet kilometrů. Peníze na cestu získával z prodeje fotografií se svou podobiznou.

Tragický konec sporu

Dva vojáci z těšínských kasáren se mezi sebou pohádali na střelnici v Boguszowicích (nyní součást polského Těšína). Jeden z nich přitom nechtěně bodl druhého bajonetem přímo do srdce. K tragédii došlo 2. srpna 1913.

Zběh z Balkánu ve Slezsku

Policisté v Karviné zadrželi v srpnu 1913 muže, který u sebe neměl žádné doklady. Následným vyšetřováním se zjistilo, že se jedná o dvacetiletého Bulhara, kterému se podařilo utéci z tureckého zajetí. Mladík nejprve bojoval proti Turkům poblíž dnešního Edirne, avšak koncem dubna byl zajat.

Když ho převáželi do Thesalonik, podařilo se mu utéci a poté se dostat na neznámé lodi až do chorvatské Opatije, která se už nacházela na území Rakouska – Uherska. Od té doby se toulal pěšky, až se nakonec dostal do Slezska. Karvinští nabídli bulharskému tulákovi zaměstnání, aby si mohl vydělat nějaké peníze a vrátit se do vlasti. Bulharsko si plnou nezávislost na Turecku vydobylo v roce 1908.

Otrava houbami

Paní Waleczková z Těšína a její synové se v srpnu 1918 otrávili houbami. Matka zemřela krátce po jejich požití, dva potomci po převozu do nemocnice. Pouze třetímu synovi se podařilo přežit.

(gam)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Těrlické Filmové léto

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego