USTROŇ / „Putny, džbery a vědra, neboli překvapivě praktické dřevěné nádoby” je název další výstavy v síti, kterou připravilo Ustrońské muzeum Jana Jarockého v Ustroni. Jedná se o exponáty z etnografického oddělení.
Je to druhá prezentace online této instituce v letošním roce, potrvá do pondělí 31. května. První letošní virtuální výstava proběhla pod názvem Háčky z tuhly Ustroňanky („Hoczki z trówły ustronianki”).
Dřevěné nádoby tvořily neodmyslitelnou součást vybavení domácnosti našich předků. Vyráběli je bednáři, kteří z dubových kmenů vytvářeli prkénka, které se po upravení vhodným nářadím pařily ve vařící vodě, což pak usnadňovalo jejich tvarování. Naproti tomu z kovových prutů bednář sám, popřípadě s pomocí kováře, připravoval kovové obruče, které pak těsně svíraly nádobu.
Dřevěné části byly jako puzzle
Dřevěná prkénka byla jako puzzle, každé z nich zapadalo pouze do sousedního a k žádnému jinému. Zatímco někteří bednáři vyráběli velké sudy a kádě, další se zaměřovali na menší hospodářské nádoby jako putny, vědra či máselnice. Bednářstvím se zabývali také koláři, jako příklad může posloužit ustroňský rod Pilchů pod vrchem Kopieniec.
Dnes jsou tyto nádoby považovány za pozůstatky minulosti, zatímco jejich názvy se pletou a pomalu vytrácí z lidské paměti. Proto se Ustroňské muzeum na základě vlastního etnografického výzkumu, ujalo bezprecedentního počinu a pokusilo se vnést do této oblasti řád. Výsledkem je tato prezentace praktických, ačkoliv již poněkud archaických dřevěných nádob používaných na Těšínském Slezsku.
První předváděný exponát je tzv. amper, neboli vědro, nejčastěji o objemu do 19 litrů. Čerpala se jim voda, přičemž amper připevněný na řetězu, který se navíjel na rumpál, se spouštěl do studny. Zhotovovaly se z nejpevnějších částí dubového dřeva, aby jejich životnost byla co nejdelší kvůli neustálé vlhkosti.
Strojek na výrobu zmrzliny
Posledním exponátem je strojek na výrobu zmrzliny, který spatřil světlo světa v meziválečném období v podniku „Zakłady Ideal” ve městě Wolbrom v Malopolském vojvodství. Zařízení se skládalo ze dvou nádob. Do menší, kovové, se dávala hmota ze smetany, žloutků, cukru, popřípadě ovoce. Uvnitř se nacházel míchač, který se dával do pohybu pomocí ruční korby, díky které zmrzlina byla dobře ušlehaná.
Aby obsah nádoby mohl být důkladně zmrazen, nacházel se ve větší dřevěné nádobě, zatímco prostor mezi nimi těsně vyplňoval drcený led bohatě posypaný solí. Zmrzlina vyrobena v takovém strojku byla určitě velmi chutná a ze stoprocentně přírodních surovin.
Výstavu je možno zhlédnou ZDE:
V roce 2020 Ustroňské muzeum prezentovalo tři výstavy v síti, z důvodu opatření kvůli pandemii koronaviru. První výstava online přiblížila některá místa spjatá s náboženským kultem našich předků, především v Ustroni. Druhá Lidový kroj v Ustroni. Třetí expozice vedla Po stopách ustroňských sídlišť a kolonií z druhé poloviny 19. století.
(gam)
Komentáře