USTROŇ / Jeden z nejpopulárnějších šachistů na světě Anatolij Karpov přijel ve čtvrtek 20. srpna do Ustroně, aby svou přítomností dodal patřičný lesk největšímu šachovému festivalu v Polsku, který se konal pod heslem Šachy v Ustroni spojují generace.

Devětašedesátiletý ruský šachový velmistr zahájil předposlední turnajové kolo a setkal se s ustroňským starostou Przemysławem Korczem. Zúčastnil se také tiskové konference na ustroňské radnici a představil se na oficiálním ukončení akce v pátek 21. srpna v 18.00 hodin. I když je festival oficiálně ukončen, turnaje a různé doprovodné akce potrvají ještě do nedělního večera.

Velmistr na pódiu

Také v sobotu v rámci probíhajícího turnaje Mokate se celé ustroňské náměstí (Rynek) zaplnilo stoly se šachovnicemi. Kvůli velkému vedru před scénou stál stojan s vodní mlhou. Zájemci o ochlazení se jen hrnuli. Rozdávala se také zadarmo nesycená voda Ustronianka v malých plastových lahvích.

Po 10. hodině se na scéně objevil Anatolij Karpov. Dvanáctý mistr světa v letech 1975–1985 a mistr Mezinárodní šachové federace (FIDE) v letech 1993-1999 se naučil hrát šachy již jako čtyřletý. Jeho prvním mezinárodním úspěchem bylo získání titulu mistra světa juniorů v roce 1969. V roce 1975 se stal mistrem světa.

Do Ustroně přijeli šachisté z 11 zemí, aby se spolu utkali v řadě turnajů pro profesionály, amatéry i obyčejné hobbisty. Festival zaštítil maršálek Slezského vojvodství Jakub Chełstowski.

Šachy ve filmu 

Jednou z doprovodných akcí byl Týden fimů s šachovou tématikou. Jedním z promítaných snímků bylo francouzsko-německé drama z roku 2009 Šachová královna. Helene žije s manželem a patnáctiletou dcerou v malé vesničce na slunné Korsice. Pracuje jako pokojská v hotelu u moře, navíc si přivydělává úklidem bytů. Vede klidný, trochu monotónní život.

Její životní styl se začne měnit, když si jednou během úklidu hotelového pokoje všimne mladého amerického páru, který hraje na balkoně šachy. To v ní vzbudí zájem o tento sport. Helene si kupuje elektronické šachy a zkouší se tuto hru naučit. Za nějaký čas požádá o pomoc jednoho svého klienta, doktora Krögera. Postupně se naučí hrát šachy natolik, že se může zůčastnit šachového turnaje na ostrově, který vyhraje…

(gam)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Těrlické Filmové léto

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego