ČESKÝ TĚŠÍN / Herec a režisér Witold Rybicki je legendou Těšínského divadla v Českém Těšíně. V pondělí 4. září perfektně zahrál roli devadesátiletého oslavence, a jeho narozeninovou párty režírovalo ředitelství Těšínského divadla.

Oslavy započaly před budovou divadla, kde byl položen červený koberec. Na oslavence čekaly kamarádky z práce Emilia Bobek a Anna Kaleta-Rzyman, které hrály v prvním ansámblu Polské scény, a také Halina Paseková, která celý profesní život byla spjatá s tímto divadlem, a s Witoldem Rybickim se na scéně nejednou setkala.

Před divadlem se sešli také všichni herci Polské scény, v kostýmech ze hry Klub svobodných mládenců, a také další zaměstnanci Těšínského divadla včetně studentů a učitelů Polského gymnázia Slowackého.

Oslavence přivezla k divadlu černá limuzína, který pak v doprovodu herců vkráčel po červeném koberci do divadla. V ředitelně čekal na něho dort, květiny, portrét a šampus. A také alba plné fotografií.

– Chtěl bych ti pogratulovat, a hlavně poděkovat za celou tvojí práci. Byl jsi u zrodu aktivity nejenom polské, ale zejména české scény, pak jsi zůstal věrný polské scéně. Tvá angažovanost v práci je svědectvím hlubokého povědomí o roli a funkci v daném společenství a divadle. Děkuji ti za tvou péči o mládež, literaturu, divadlo, zpěv – poděkoval Rybickému ředitel Těšínského divadla Karol Suszka

– Musíme se napít, sakryš, žádá si to tělo i duše – zazpívala Rybickému k šampaňskému Halina Paseková.

Oslavenec si nikdy nenechal ujít premiéru v Těšínském divadle, které navštěvoval i příležitostně. Bydlí sám. I když mu problémy se zrakem komplikují život, zůstává optimistou. Známé poznává po hlasu. A cvičí, neboť dobrá fyzická kondice a vhodná dieta jsou klíčem k dlouhému životu.

Witold Rybicki byl hercem Těšínského divadla od dubna roku 1951 do března roku 1963. Jako režisér a herec pracoval pro divadlo od července v roce 1966 do července v roce 1994.

CR/tnj

Štítky: , , , , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.