Obrazy umělců, členů Sdružení polských výtvarníků v České republice (pol. Stowarzyszenie Artystów Plastyków w Republice Czeskiej, SAP) si můžete prohlédnout na polském břehu pohraniční řeky Olzy, v Galerii Wystaw Czasowych Muzea Těšínského Slezska (Muzeum Śląska Cieszyńskiego) v polském Cieszyně.

Vernisáž výstavy nazvané „Twórcy Zaolzia” proběhla 15. března. O hudební program se postarala kapela Zespół Trio. Samotná výstava bude otevřená až do 30. dubna. Představí se na ní obrazy celkem čtrnácti autorů: Barbary Kowalczyk, Józefa Dronga, Moniky Milerské, Agaty Kalety, Zbigniewa Kubeczka, Renaty Humel, Pawła Wałacha, Dariny Krygiel, Władysława Kubieně, Julii Polok, Barbary Tomanek, Małgorzaty Wojdyło, Ewy Ćmok a Agnieszky Pawlitko. Posledně zmíněná výtvarnice, která působí v Národním domě v Cieszyně, přitom neskrývá, že jí příslušnost k SAP přináší řadu příležitostí pro další rozvoj vlastní tvorby. Členkou sdružení je Pawlitko již několik let a jak zdůrazňuje, přineslo jí mnoho výhod a inspirací pro tvůrčí život.

Spojují nás společné výstavy, setkání a výjezdy do plenéru, které nám poskytují možnost blíže se poznat. Od té doby, co jsem členkou SAP, jsem měla možnost zúčastnit se více než desítky výstav a plenérů s mezinárodní účastí. V SAP máme do budoucna spoustu dalších plánů: další výstavy, výjezdy a plenéry,” vyjmenovává Pawlitko a zároveň zdůrazňuje, že jí velmi záleželo na propagaci umělců z českého Záolší na pravém břehu Olzy.

Mám radost, že se výstava může uskutečnit právě v Muzeu Těšínského Slezska v Cieszyně. Je velmi milé, že se podařilo navázat spolupráci s vedením muzea a prezentovat zde naše sdružení a tvorbu jeho členů,” říká. Tak už to totiž chodí, že přestože již nyní lze hraniční Olzu volně překračovat oběma směry, Poláci obývající oba její břehy toho o sobě navzájem příliš nevědí.

U nás v muzeu dobře víme, že i na Záolší žijí Poláci, a tak jsme si stanovili zvláštní poslání, které musíme naplnit – a právě proto se snažíme prezentovat tvorbu těchto umělců,” prohlásil během vernisáže ředitel muzea Marian Dembiniok.

Přejme tvůrcům, aby podobných iniciativ přibývalo. A na zmíněnou výstavu se skutečně vyplatí vyrazit, neboť skutečně každý návštěvník si tu najde to své „plátno”, které bude odpovídat jeho vkusu. Vystavené obrazy jsou namalované v různém stylu: od realismu přes abstrakcionismus a postimpresionismus až k autorům tvořícím v eklektickém stylu. Různorodé jsou i náměty jednotlivých děl.

(indi)

Překlad: Pygmalion

 

Štítky: , , , , , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.