ČESKÝ TĚŠÍN / Ve Velké galerii Těšínského divadla v Českém Těšíně byla v sobotu 28. dubna otevřena výstava Moniky Mirelske „Obrazy“. Během vernisáže umělkyni ze Stonavy, členku Polského sdružení výtvarných umělců v České republice (SAP) představil ředitel divadla Karol Suszka.

Tvorbu Moniky Milerske představila účastníkům vernisáže její kolegyně, výtvarnice Renata Filipová. Řekla, že když obrazy viděla poprvé, byla překvapená jejich kvalitou. Jednoduché názvy obrazů byly v skutku symbolické. Ocenila energický malířský rukopis, nádherné barvy. Milerska tvoří hlavně olejomalbu a pastel.

„Její obrazy odhalují vyspělou uměleckou osobnost, jsou odrazem jejího vnitřního světa, pocitů, nálad,“ uvedla Renata Filipová. „Na obrazy se musíte dívat pečlivě a ptát se sami sebe, jak na vás působí. Atmosféra obrazů vám sama ukáže cestu, jak se na ně máte dívat a co v nich máte hledat.“

„Monika Milerska věnovala podstatnou část svého života pedagogické práci,“ dodala Filipová a zdůraznila, že i malířka se cítí v první řadě učitelkou a teprve pak umělkyni. Pedagogická práce ji naplňuje, ochotně se dělí s ostatními svými zkušenostmi.

Na vernisáži zazpívala Darina Krygiel, malířka, členka SAP, kterou doprovázel Milan Vilč. Výstava potrvá do 20. května.

CR

Štítky: , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.