PUCK / Více než týden u moře v Pucku a vernisáž obrazů namalovaných v této době mají za sebou členové Polského sdružení umělců v ČR (Polskiego Stowarzyszenia Artystów Plastyków w RC, SAP). XIV Mezinárodních uměleckých setkání v Pucku, které začaly 31 srpna, se zúčastnili tři umělci SAP: Ewa Ćmok, Agnieszka Pawlitko a Paweł Wałach. Pozvánka přišla od Sdružení spřátelených měst Przyjaciele.

Přestože počasí umělcům vůbec nepřálo, malíři s Polska, Česka, Anglie, Francie, Německa a Ruska během přímořského plenéru vytvořili mnoho prací. Na závěr setkání se konala společná vernisáž.

– Malovali jsme především moře, moře, moře … a to různými technikami, jako olej, akryl, akvarel, pastel. Část obrazů se již prodala, ale určitě něco na Zaolší přivezeme a vystavíme – popisovala dění na plenéru Ewa Ćmok.

– Plenér se mi hodně líbil. Poprvé jsem malovala moře, což v důsledku přineslo sedm obrazů s touto tematikou – přiznala Agnieszka Pawlitko.

Na programu akce byly rovněž večerní autorská setkání, na kterých každý z účastníků prezentoval svojí tvorbu a vyprávěl o sobě. Umělci SAPu nejenom prezentovali tvorbu, ale i činnost této organizace v České republice.

Během více než týdenního plenéru byl čas i na výlety. Umělci ze Zaolší se podívali například na Hel nebo do Władysławowa.

Nadmořský plenér nebyl pro zaolšanské umělce jediným letošním plenérem. Předtím se zúčastnili malířského plenéru v Mostech u Jablunkova, v plánu mají víkendový podzimní plenér. V prosinci se pak bude v Těšínském divadle v Českém Těšíně konat výstava, na které ukážou to, co letos namalovali.

Elżbieta Przyczko/tnj

Štítky: , , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.