Autobusová zastávka Orlová-Lazy se nachází uprostřed ničeho. Všude louky, keře, stromy. Pokud však z autobusu, který jede z havířovského nádraží, na této zastávce vystoupíme, uvidíme schody. Teď vedou do křoví, kdysi do školy. 

Škola tady není od roku 1992. Zmizely také školní budovy. Avšak lidé, kteří si pamatují, jaká již zmizelá škola byla, žijí dodnes. A je jich poměrně dost, neboť škola vůbec nebyla malá – ve čtyřech pavilonech po tři desetiletí zde fungovala nejenom základní škola, ale i gymnázium, které původně sídlilo ve čtvrti Na Obrokách. 

Dějiny školy se začaly psát v roce 1960, kdy v nové budově v Orlové II-Lazích začala fungovat Polská devítiletá základní škola. V roce 1962 došlo ke spojení této školy s Polskou devítiletou základní školou a Polskou střední školou, které se doposud nacházely Na Obrokách. 27. srpna 1962 všechny školní pomůcky byly převezené z Obroků do Lazů, školní rok byl slavnostně zahájen 3. září. 

Polské školy měly v této budově fungovat navždy. Navždy skončilo třicet let později.  

(indi)

Štítky:

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.