Ranní oblohu v lednu zdobily dvě planety.  Velmi jasná Venuše a lehce slabší Jupiter. 22. ledna Jupiter „předběhl“ Venuši a nyní je nad ní.

Těsná sblížení  planet nebo planety a Měsíce na obloze se nazývají konjunkce. Jedná se vždy o velkolepé jevy a právě poslední lednové ráno můžeme pozorovat konjunkci Venuše, Měsíce a Jupitera.

Výše uvedený obrázek ukazuje vzájemnou pozici všech tří těles ve čtvrtek kolem 6:00. Tato tělesa budou vidět na jihovýchodním obzoru při čisté obloze.

Za velmi dobrých povětrnostních podmínek bude vidět vedle jasného lunárního půlměsíce také slabě osvětlená část měsíční polokoule. Tento jev je viditelný během několika dní po novoluní a několik dní před novoluním. Je to způsobeno rozptýleným slunečním zářením v atmosféře Země, které dosáhne neosvětlenou část Měsíce.

Vpravo, mírně níže než je Jupiter, bude svítit načervenalou barvou nejjasnější hvězda souhvězdí Štíra Antares. Na východ (vlevo) od Venuše, v 6:15 bude vycházet nad obzor Saturn. Slunce vychází toho dne v 7:10.

Roman Strzondała

Štítky:

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.