Obloha na Štědrý den bude zajímavá – budou vidět hned dvě „první“ hvězdy a kometa.


Betlémská hvězda byla vždy spojována s kometou (i když víme, že to kometa nebyla). Letos máme možnost pozorovat na vlastní oči jednu z komet – 46P / Wirtanen. Ačkoli není tak působivá jako kometa Lovejoy nad Santiago de Chile v prosinci 2011 (viz obrázek nahoře), stojí za to ji vidět.

Kometa Wirtanen byla nejblíže Zemi 16. prosince, konkrétně ve vzdálenosti 11,6 milionu kilometrů. Je to „jen“ 30krát dál než Měsíc. Je viditelná pouhým okem nad východním obzorem nad souhvězdím Vozky. Nicméně pozorování nyní narušuje Měsíc, který je v úplňku. Po Vánocích, na konci roku, Měsíc ve večerních hodinách už nebude rušit pozorování a kometa bude výš nad horizontem. Daleko od umělého osvětlení bude vidět na tmavé obloze jako zelenavý oválný oblak velikosti Měsíce, zcela nad souhvězdím Vozky. Její krása vyjde úplně, pokud použijeme k pozorování obyčejný dalekohled.

V letošním roce jako první hvězdu na východní obloze můžeme pozorovat Capellu – nejjasnější hvězdu ze souhvězdí Vozky. Na západní obloze to bude načervenalý Mars. Oba první hvězdy – Capella a Mars jsou viditelné, když nastane tma a 24. prosince Slunce v našem okolí zapadá kolem 15:48. Samozřejmě jejich viditelnost závisí na podmínkách pozorování. Ve městech to bude později než někde v horách daleko od umělého osvětlení, ale asi od 16:30 hodin bude dobře vidět.

V pátek 21. prosince tohoto roku byl zimní slunovrat. Slunce pak přešlo ze znamení Střelce ve znamení Kozoroha a na severní polokouli začala astronomická zima. Od tohoto okamžiku přijde je delší den a noci jsou kratší. Na naší polokouli trvá astronomická zima 89 dní a je kratší zhruba o pět dní od léta.
Roman Strzondała

Štítky:

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.