První  letošní víkend nabízí tyto akce:

1. „Od pastuszków do Trzóch Króli“
Tři českotěšínské skupiny PZKO: Centrum, Osiedle a Mistrzowice, zvou právě dnes do kavárny a čítárny Avion na besedu s názvem „Od pastuszków do Trzóch Króli“. Tracicemi tohoto období hosty provedou Daniel Kadlubiec a Karol Suszka.


2. Výstava v knihovně
Výstava výtvarné skupiny Stále na startu bude k vidění ve Středisku hudby a umění Regionální knihovny Karviná. Vernisáž výstavy se koná dne, tedy v pátek v 17.00 hodin v knihovně na Masarykově náměstí.

3. Novoroční koncert „Z Wiednia na Broadway“
V páteční odpoledne doporučujeme zajet do polského Ustroňe. V koncertním sále kulturního domu Prażakówka v 18 hodin proběhne Novoroční koncert pojmenovaný „Z Wiednia na Broadway“ . Vystoupí umělci z Poznaně a Lodžie.

4. Gorolski Bal
Folklorní soubor Górole z Mostů u Jablunkova spolu s Místním spolkem PZKO zvou v sobotu na 41. ročník Mezinárodní přehlídky lidových kapel a folklorních souborů, po níž následuje tradiční Bal Gorolski. Vše se koná v prostorách domu PZKO „Kasowy“ v Mostech u Jablunkova. Začátek je v 17 hod. V nedělí od 13.00 do 20.00 hod. se pak v Hotelu Grúň můžete těšit na  „Posezení u cimbálu“.

5. Novoroční výšlap na Skalku
Společně s turisty z PTTS „Beskid Śląski” se můžete v sobotu vydat na tradiční novoroční výšlap na Skalku. Sraz na chatě Skalka od 9.30  do11.30 hodin. K chatě můžete dojít libovolnou trasou.

6. Novoroční koncert
Macierz Ziemi Cieszyńskiej pořáda v sobotu novoroční charitativní koncert v Divadle Mickiewicze v Cieszyně. Od 18 hod. vystoupí Orkiestra Kameralna Artis pod vedením Jean-Claude’a Hauptmanna.

7. Koncert koled
Tradiční koncert koled se bude konat v neděli v Kostele Božího Těla v Jablunkově. Koncert pořádá Chór męski Gorol MK PZKO Jablunkov. Začátek v 16 hodin.

8. Tříkrálový průvod
Sváteční období završí v neděli v Třinci slavnostní Tříkrálový průvod. Kašpar, Melichar a Baltazar se se svým doprovodem vydají v 16.00 hodin z náměstí T.G. Masaryka směrem k náměstí Svobody ke kulturnímu domu Trisia. Součástí akce bude i kulturní program na náměstí Svobody.

9. Turnaj ve stolním tenisu
Místní skupina PZKO a obec Hrádek zvou na Novoroční turnaj ve stolním tenisu. Turnaj v restauraci „U Burého” trvá dva dny, v prvním dnu se zápolí v dětských a mládežnických kategoriích, v druhém dni hrají dospělí a senioři. Prezentace je od 8 do 8.30 hodin.

10. Ekumenický tříkrálový průvod
V neděli zveme taky do polského Cieszyna, na Ekumenický tříkrálový průvod, který začne ve 13.30 na náměstí. Na programu je společné zpívaní koled, soutěž o nejlepší dětský tříkrálový kroj, stánky s rukodělnými výrobky. V 17 hodin slavnostní koncert koled v Ježíšově kostele.

11. Novoroční setkání v PZKO
Na novoroční setkání v Domě PZKO v Orlově-Porubě jsou srdečně zvání nejen členové Místní skupiny PZKO. Setkání začne v 15 hodin, na programu je mj společné zpívání koled.
(pe)

Štítky:

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.