Kasiopeja, Andromeda, souhvězdí Persea, Pegas. Tato souhvězdí lze nyní pozorovat na podzimní obloze. Stojí za zmínku, že v souvislosti s prohlubující se noci se nachází výš a výš nad obzorem.Souhvězdí Kasiopeja můžete snadno najít podle pěti nejjasnějších hvězd, které tvoří písmeno W a jsou v noci téměř nad našimi hlavami.

Pod Kasiopejí, vpravo, leží Pegas. Není těžké najít charakteristický čtverec, který tvoří jeho nejsvětlejší hvězdy. Pegas je velké souhvězdí snadno viditelné, protože leží mimo Mléčnou dráhu. Na jihu Casiopeji je Andromeda, kterou můžeme najít na obloze pomocí mapy. Vychází ze severovýchodního rohu Pegase a vede směrem k Perseu, který leží také pod Kasiopejí, s tím, že na levé straně. Pokud spojíme všechny hvězdy, které tvoří Persea, získáme charakteristický luk Persea, jednoho z nejslavnějších hrdinů řecké mytologie.

Pokud se jedná o planety, po západu slunce je vidět nad západním horizontem Saturn a načervenalý Mars je vidět nad jižním horizontem v první polovině noci.

Roman Strzondała

Štítky: , , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.