Připravili jsme pro Vás návrhy, jak strávit prodloužený víkend. Tentokrát náš přehled akcí začínáme už od čtvrtka. 

1. Pouť Cyrila a Metoděje
Na tradiční pouť svatého Cyrila a Metoděje zve ve čtvrtek obec Hrčava. Mše svatá v jazyce polském proběhen od 9 hodin, v českém se bude konat od 11. V 13 pak vypukne pouťová zábava, kde vystoupí třeba Trombitáši Štefánikovci, Górole, Bystrzyca, Goralskí heligonkári. Večer zahraje Blaf a Legendy se vrací. Nebude chybět ani chutná kuchyně, pouťové stánky a atrakce pro děti.

2. Dny Cyrila a Metoděje v Archeoparku
Na svátek slovanských apostolů se rozhodli navázat i v Archeoparku v Chotěbuzi. Ve čtvrtek a v pátek na celé rodiny bude čekat spousta atrakcí: prezentace o životě svatého Cyrila a Metoděje, hry a soutěže pro děti, dílny středověkého řemesla nebo ukázky historických rekonstrukcí.

3. Dny se starými technologiemi
Palit škvarky, bělit prádlo, malovat na sklo bude možné na Kamenitém až do neděle 8. července. Vždy od 10 do 16 hodin.

4. Žebříček „těch nejlepších“ v Książnicy
Książnica Cieszyńska zve na vernisáž výstavy „Nejlepší 1848-1918. Polská elita Těšínského Slezska“, která se bude konat v pátek v 15 hodin. Nejnovější výstava knihovny je žebříčkem 25 nejvýznamnějších aktivistů národnostního hnutí v regionu Těšínského Slezska.

5. Festival na pomezí
Již 26 ročník mezinárodního country festivalu Na pomezí bude zahájen v pátek v Dolní Lomné. První den je na programu večerní koncerty skupin Blaf, B.K.B. Trio, New Bridge, Magdon. V sobotu od 15 hodiny vystoupí Country Beat, Poutníci, Tomáš Kočko & Orchestr.

6. Karvinské hudební a kulturní léto
Na letní víkendové koncerty a divadelní představení zve po celé léto město Karviná. V rámci Karvinského hudebního léta v sobotu vystoupí Stanley Dixie’s Street Band (hod. 15.00, Masarykovo náměstí), v neděli pak houslistka Ilona Stryjová (hod. 17.00, Masarykovo náměstí).

7. Dny dávných kultur & Slovanská folk-metalová noc
V rámci Dnů dávných kultur se v Brenné naskytne možnost sledovat každodenní život ve slovanské vesnici. Na programu během soboty a neděle (vždy od 11 hodin) jsou demonstrace řemesel, prezentace výzbroje, inscenace bitev, souboje a soutěže, zábavy s koncerty. V sobotu se navíc od 18 hodin bude konat Slovanská folk-metalová noc.

8. Ekologicko-lesní piknik
V sobotu a neděli můžete zajet na Ekologicko-lesní piknik do Wisły. V sobotu se v Amfiteátru Stanisława Hadyny od hodiny 14:30 bude konat představení dravců, vystoupení souborů Wisła a Mała Istebna. Ve 20.00 zahájí svůj koncert skupina Pectus.

9. Prázdninové kino
Filmová přehlídka „Wakacyjne Kadry“ odstartovala již minulý víkend, ale potrvá až do konce prázdnin. Účastníci se během víkendů mohou těšit na večerní, venkovní promítání na Wzgórzu Zamkowym.

10. 80 let evangelického kostela ve Stonavě
V neděli od 9 hodin se v evangelickém kostele ve Stonavě bude slavit jubileum 80 let jeho fungování. Slavnostní kázání pronese kněz biskup Tomasz Tyrlik, mši pak ozdobí zpěvem ženský kvintet pod taktovkou Beaty Roman.

(pe)

Štítky:

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.