ČESKÝ TĚŠÍN / Kavárna Avion dnes hostila dva předsedy vlád. Se zástupci polských organizací, které působí v České republice, se zde sešli polská premiérka Beata Szydło a předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka.

Oba premiéři společně přijeli z Visly, kde proběhlo první kolo jejich vzájemných rozhovorů. Na hraničním mostě vedoucím přes řeku Olzu je přivítal starosta Českého Těšína Vít Slováček. Před kavárnou již čekalo na příchod šéfů obou vlád několik obyvatel Českého Těšína. Členové vládních delegací přešli most do Avionu, kde už na ně čekali Poláci ze Záolší.

Oba vrcholní představitelé se zmínili o výjimečně kvalitních česko-polských vztazích. Sobotka připomněl, že v České republice žije v současnosti více než 40 tisíc Poláků. Premiérka Szydło zase vyjádřila vděk za podmínky, které Česká republika zajišťuje Polákům, a to zejména v oblasti národnostního školství.

Historii kavárny Avion přiblížila předsedům vlád Renata Putzlacher. Poté možnosti pohovořit si se šéfy kabinetů využili zástupci jednotlivých organizací a obcí.

Překlad: Pygmalion

Štítky: , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.