REGION / Stěžejní akci blížícího se víkendu je zcela určitě Gorolski Święto, které potrvá od pátku do neděle. Nicméně v regionu to nebude akce jediná. Zde jsou naše tipy:

1. Gorolski Święto

Tuto akci není třeba představovat. Po tři dny v jablunkovském Městském lese bude trvat neopakovatelné setkání s folklorem a lidovým řemeslem. S doprovodných akcí za zmínku stojí páteční kavárnička Pod Pegazem, sobotní turistická akce „O kyrpce Macieja“ a přespolní běh „O gliniany dzbanek mleka“.

2. Výstava v Książnicy Cieszyńské

V pátek ve 14 hod. se v Książnicy Cieszyńské v Cieszyně bude konat vernisáž výstavy Představovaná místa, objevovaná místa. Obraz světa v dávné ilustrované knize. Expozice bude zaměřená na dávnou zeměpisnou literaturu, zejména na několik set let staré knihy s bohatými ilustracemi představujícími končiny světa dosud neznáme, tamní přírodu a lidi.

3. Hry v pohraničí

Klub zábavy a Sportu Záolší zve v sobotu do obecního střediska ve Vendryni-Zaolší na 13. ročník Her v pohraničí. Na programu hry a rozličné soutěže, taktéž atrakce pro děti, tombola, chutná kuchyně a dobrá hudba.

4. Mistrovství Polska v přípravě skopového masa

Sobota odpoledne bude v Ustroni patřit kulinářské nabídce s jehněčím v hlavní roli, a také dezertům z ovčího sýra. Na programu, kromě kuchařské soutěže, jsou rovněž vystoupení folklorních souborů a přednáška.

5. Kde vyvěrají prameny

V Ustroni se bude konat zajímavá akce i v neděli. V Amfiteátru lázeňského parku se bude konat tradiční akce s názvem Kde vyvěrají prameny a bohatým kulturním programem. Vystoupí soubor „Karlik” z Koszęcina či studentský soubor „Katowice”.

6. Rockování nad Olzu

Jednodenní open air festival se bude konat v sobotu odpoledne v Českém Těšíně, v parku Sikory. Tentokrát Arakain, Stromboli, Čankišou a The Atavist. Začátek v 14.00 hod.

7. Dávné šperky v Archeoparku

Archeopark v Chotěbuzi-Podoboře připravil na sobotu akci pro návštěvníky v každém věku. Tentokrát zaměstnanci Muzea Těšínka zvou na prohlídku, workshopy, přednášky. Vše na téma dávných šperků.

8. Zábava v Loukách

V sobotu se chystá akce také v Karviné –Loukách. Místní skupina PZKO a Iniciativa občanů Louk zvou do místní hájenky. Bude hrát orchestr, přichystáno bude i chutné občerstvení. Začátek akce v 15.00 hod.

(pet)

Štítky: , , , , , , , , , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.