REGION / Po loňském online vydání Týdne beskydské kultury mnohé nasvědčuje tomu, že letos budeme moci část programu vidět naživo.

Nejdůležitější součástí festivalu budou jako obvykle koncerty folklorních souborů a kapel pod širým nebem, před zraky veřejnosti, v amfiteátrech a na náměstích, ale také na horských stezkách, v souladu s platnými epidemickými omezeními.

Týden beskydské kultury letos začíná o něco dříve než obvykle, v sobotu 24. července, a potrvá devět dní, do neděle 1. srpna.

„Po roce omezení budou prostory festivalových měst opět pulzovat životem, hudbou a zpěvem. Program festivalu se uskuteční ve Wisle, Szczyrku, Żywci, Makowě Podhalańském, Osvětimi a Ujsolech, Istebné a Jablunkově. Kromě vystoupení folklorních souborů se budou konat koncerty kapel, jarmarky, workshopy, výstavy, přehlídka lidových krojů, folklorní koncerty a další,“ informují organizátoři TKB.

Součástí Týdne beskydské kultury je také Gorolski Święto.

Na to, co se bude dít na TKB v Městském lese v Jablunkově, jsme se zeptali předsedy organizačního výboru Gorolski Święta Jana Ryłka

Vše bude probíhat online prostřednictvím LIVE přenosu. To znamená, že nebudeme nic nahrávat předem, ale Gorolski Święto, která se bude konat v sobotu a v neděli 31. července a 1. srpna, bude přenášeno živě na internetu.

V sobotu bude v Domě PZKO literární Kawiarenka pod Pegazem, poté také v Domě PZKO zahrají lidové kapely, které se poté přesunou do Městského lesa, kde bude zapálen táborák, u kterého zahrají naši muzikanti. Vše bude přenášeno živě online.

V neděli dopoledne nás čeká Grani na Rynku, poté ekumenická bohoslužba ve farním kostele Božího Těla v Jablunkově, která bude také online, a poté se bez průvodu přesuneme do Městského lesa.

Tam zahájíme Gorolský festival tradičně, to znamená, že Trombitáši Štefánikovci zahrají na dudy TKB Hejnał, pak bude následovat vystoupení spojených sborů Gorol a Melodia a pak vystoupení souborů z našeho regionu a možná se přidá i nějaký soubor z Polska nebo Slovenska. To vše bude přenášeno živě z Městského lesa.

Takže letos se v městském lese na Gorolskim Święcie nepotkáme?

Nevěřím, že by povolili masové akce v červenci. Byly už zrušeny festivaly ve Vychodné nebo ve Strážnici, které se také budou vysílat online. Každopádně nikdo neví, jak to bude vypadat za dva měsíce, takže je v tuto chvíli velmi těžké spekulovat.

I kdyby se rozvolnila opatření a mohli bychom pořádat akce pro jeden, dva nebo pět tisíc lidí, nedokážu odhadnout, zda bychom byli schopni Gorolski Święto zorganizovat během jednoho týdne. Dalším problémem je, že kvůli uzavřeným hranicím nepřijedou žádné zahraniční nebo exotické kapely, jako tomu bylo vždy na festivalu Gorolski Święto v rámci Týdne beskydské kultury.

Vstupné do městského lesa samozřejmě nebudeme prodávat. Pravděpodobně nebudou otevřeny ani stánky.

Podle organizátorů se celý program Týdne beskydské kultury objeví již brzy. Více informací najdete na webových stránkách TKB ZDE.

Štítky:

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.