Během druhé světové války byl v Goleszowě pobočný tábor Osvětim – Birkenau, který byl pobočkou německého koncentračního tábora v Osvětimi. V roce 2006 byla v Obecním kulturním centrum v Goleszowě zřízena Osvětimská síň, ve které byly shromažďovány exponáty týkající se této tragické historie.

Pobočný tábor Auschwitz-Birkenau v Goleszowě fungoval od roku 1942 do ledna 1945. Vězni, rozděleni na 4 komanda, pracovali extrémně tvrdě na 2 a v létě na 4 směny v nedalekých lomech dodávajících surovinu cementárně. Ve velmi obtížných podmínkách tam pracovalo přes 1 000 vězňů.

Byli nuceni těžce pracovat, dostali k snídani 25 dkg chleba a půl litru náhražky kávy, na oběd polévku, ve které bylo maso velmi vzácné, nejčastěji byla vařená na drobech, na večeři dostali opět 25 dkg chleba a půl litru náhražky kávy. Jedinou spásou pro vězně bylo to, že civilní pracovníci, kteří pracovali v cementárně, se s nimi někdy podělili o svačinu.

V Oświęcimské síni uvidíme ve vitrínách dobové dokumenty, soukromé dopisy. Na stěnách jsou grafiky a obrázky zobrazující život v táboře a práci vězňů. Je zde také podrobný popis historie tábora, který připravil Paweł Stanieczek.

Osvětimská síň se nachází v Obecním kulturním centru v Goleszowě. Přímo u něho je autobusová zastávka, takže se sem dostanete jednoduše z Těšína autobusy Wispol (často odjíždí ze zastávky těsně za hranicí u mostu Svobody). Osvětimskou síň lze navštívit během otevírací doby Obecního kulturního centra (od pondělí do pátku, od 8:00 do 20:00).

Prohlídku s průvodcem si můžete domluvit dopředu na tel. čísle: Paweł Stanieczek 0048 33 852 81 96.
(indi) / P

Štítky:

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.