Členové PTTS Beskid Śląski w RC se v úterý vydali na další zajímavý výlet. Trasa byla dlouhá deset kilometrů, vedla z Bystřice přes Karpentnou do Vendryně, a na programu byly zastávky pro shlédnutí dvou výstav a rodinného domu profesora   Stanisława Hadyny.

Výlet začal v Bystřici, kde si turisté prohlédli fotografickou výstavu pojmenovanou Rynce z gorola. Navštívili rovněž tamní muzeum.

Pak se wydali do Vendryně-Zaolší, kde je čekala prohlídka mini muzea Beskidu. Muzeum otevřel na půdě své kůlny Jan Raszka – 83-letý  člen Beskidu. Protože mu zdraví již neumožňuje zdolávaní okolních kopců, rozhodl se exponovat památky, které nasbíral v době společných výletů.

Členové turistického spolku došli i k rodinnému domu profesora Hadyny. Dům je soukromým majetkem, nicméně na jeho fasádě je umístěná pamětní tabule věnována legendárnímu zakladateli souboru Śląsk.

Výlet skončil ve Vendryni. Nutno podotknout, že jeho trasa byla nebanální. Vedoucí výpravy Czesław Byrtus provedl účastníky i cestami, po kterých většina z nich nikdy nešla. A protože členové Polského turisticko-sportovního sdružení Beskid Śląski prošli region křížem krážem, takhle naplánovat trasu výletu bylo opravdovou výzvou.    

Počasí  beskydským turistům přálo – pršet začalo, když už všichni pohodlně seděli ve vlaku ve směru na Český Těšín.

(indi)

Štítky: ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.