TĚŠÍN/ Soutěž těšínského cukroví na Zámku Těšín byla pořádána už podvanácté. Tentokrát bylo do soutěže přihlášeno 24 sad cukroví – 16 v kategorii Tradice, 8 v kategorii Experiment.

Některé dámy se zúčastnily obou soutěží, jako Gabriela Bujok ze Zebrzydowic, která vyhrála v kategorii Experiment. Potěšila (a překvapila) porotu nejen s mrkvovým cukrovím, ale také, nebo možná nejvíc, tím s pivním želé. „Mám domácí pivovar a protože bydlím tady s mým manželem třicet let, snažím se také seznámit s místní kulturou. A tak jsem spojila jedno s druhým,“ řekla nám poté, co obdržela cenu. „Dostávám recepty od mých kolegyň z Kola venkovských žen, se kterými peču cukroví na krmáš v Zebrzydowicích. Jsem z Mazur, tam se takové cukroví nepeče,“ dodala.

Gabriela Bujok nám také řekla, jak vyrobit pivní želé. „Půl litru piva, dvě lžíce cukru, 2 lžíce želatiny. Přidala jsem pár hřebíčků, ale ne příliš, protože by neměly dominovat chuti, kousek skořicové kůry. Namočila jsem želatinu do trochy piva a nalila jsem ji do zbytku piva, které jsem ohřívala, ale nevařila. Nalila jsem na tenký plech tenkou vrstvu a jakmile ztuhla, vyřízla jsem ji stejnou formičkou, kterou jsem předtím dělala cukroví. A abych k želatině připojila cukroví, udělala jsem jednoduché želé a přesně, se štětečkem, každý kus cukroví mazala, aby na něm pivní želé drželo,“ uvedla.

Jediným zástupcem levého břehu Olzy byla Agata Kożdoń z Českého Těšína. Soutěže se zúčastnila poprvé, ačkoli těšínské cukroví peče každoročně. „Pekly už moje babička, maminka a teď peču já. Máme starou kuchařku, kterou používáme,“ řekla redakci. „Podívala jsem se na ostatní cukroví, vidím, že je velmi pěkné, ale myslím, že zůstanu u rodinné tradice, a budu dělat to cukroví, které děláme každý rok,“ řekla.

V porotě byly: Krystyna Folwarczna, spoluautor knihy Těšínské cukroví, Krystyna Obszarny, učitelka Ekonomické a gastronomické školy v Těšíně, Ewa Gołębiowska, ředitelka Zámku Těšín. Slavnostní oznámení výsledků se uskutečnilo 16. prosince v Zámku Těšín. V kategorii Tradice zvítězila Ewa Wojaczek z Těšína. Oceněné cukroví si můžete prohlédnout na výstavě v Zámku Těšín až do 6. ledna 2019.
(indi)

Štítky:

Komentáře


Čtěte také


10 tipů na víkend
Prosinec012022

10 tipů na víkend

Skvělá párty. Tři koncerty během jednoho večera. Taková byla „Střelniční ve zvucích“
Listopad302022

Skvělá párty. Tři koncerty během jednoho večera. Taková byla „Střelniční ve zvucích“

Škola v  Dolní  Lomné připravila adventní jarmark. Spojila tři generace
Listopad292022

Škola v Dolní Lomné připravila adventní jarmark. Spojila tři generace

Hledání předků z Ostravy. Možná nám můžete pomoci?
Listopad292022

Hledání předků z Ostravy. Možná nám můžete pomoci?

Mateřská škola v Oldřichovicích funguje již 95 let. Učitelky a děti připravily kouzelný večer
Listopad282022

Mateřská škola v Oldřichovicích funguje již 95 let. Učitelky a děti připravily kouzelný večer

Virtuální bitva o Zaolší. Mladí lidé změří své síly v e-sportovním turnaji
Listopad282022

Virtuální bitva o Zaolší. Mladí lidé změří své síly v e-sportovním turnaji

10 tipů na víkend
Listopad242022

10 tipů na víkend

Vánoční trhy v Polsku. Kam můžete vyrazit?
Listopad222022

Vánoční trhy v Polsku. Kam můžete vyrazit?

Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2021.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie.