TĚŠÍN/ Soutěž těšínského cukroví na Zámku Těšín byla pořádána už podvanácté. Tentokrát bylo do soutěže přihlášeno 24 sad cukroví – 16 v kategorii Tradice, 8 v kategorii Experiment.

Některé dámy se zúčastnily obou soutěží, jako Gabriela Bujok ze Zebrzydowic, která vyhrála v kategorii Experiment. Potěšila (a překvapila) porotu nejen s mrkvovým cukrovím, ale také, nebo možná nejvíc, tím s pivním želé. „Mám domácí pivovar a protože bydlím tady s mým manželem třicet let, snažím se také seznámit s místní kulturou. A tak jsem spojila jedno s druhým,“ řekla nám poté, co obdržela cenu. „Dostávám recepty od mých kolegyň z Kola venkovských žen, se kterými peču cukroví na krmáš v Zebrzydowicích. Jsem z Mazur, tam se takové cukroví nepeče,“ dodala.

Gabriela Bujok nám také řekla, jak vyrobit pivní želé. „Půl litru piva, dvě lžíce cukru, 2 lžíce želatiny. Přidala jsem pár hřebíčků, ale ne příliš, protože by neměly dominovat chuti, kousek skořicové kůry. Namočila jsem želatinu do trochy piva a nalila jsem ji do zbytku piva, které jsem ohřívala, ale nevařila. Nalila jsem na tenký plech tenkou vrstvu a jakmile ztuhla, vyřízla jsem ji stejnou formičkou, kterou jsem předtím dělala cukroví. A abych k želatině připojila cukroví, udělala jsem jednoduché želé a přesně, se štětečkem, každý kus cukroví mazala, aby na něm pivní želé drželo,“ uvedla.

Jediným zástupcem levého břehu Olzy byla Agata Kożdoń z Českého Těšína. Soutěže se zúčastnila poprvé, ačkoli těšínské cukroví peče každoročně. „Pekly už moje babička, maminka a teď peču já. Máme starou kuchařku, kterou používáme,“ řekla redakci. „Podívala jsem se na ostatní cukroví, vidím, že je velmi pěkné, ale myslím, že zůstanu u rodinné tradice, a budu dělat to cukroví, které děláme každý rok,“ řekla.

V porotě byly: Krystyna Folwarczna, spoluautor knihy Těšínské cukroví, Krystyna Obszarny, učitelka Ekonomické a gastronomické školy v Těšíně, Ewa Gołębiowska, ředitelka Zámku Těšín. Slavnostní oznámení výsledků se uskutečnilo 16. prosince v Zámku Těšín. V kategorii Tradice zvítězila Ewa Wojaczek z Těšína. Oceněné cukroví si můžete prohlédnout na výstavě v Zámku Těšín až do 6. ledna 2019.
(indi)

Štítky:

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.