KOMORNÍ LHOTKA / V Komorní Lhotce, jako ve většině obcí na území Těšínského Slezska, jsou dva kostely – katolický a evangelický. Nicméně charakterističtější je kvůli své zajímavé architektuře ten mladší, katolický z roku 1886. Evangelický kostel se může pochválit dlouhou historií, která sahá až do roku 1782. Komorní Lhotka totiž byla ve většině evangelickou vesnicí (web Fotopolska uvádí: V roce 1890 v Komorní Lhotce žilo 982 evangelíků a 131 katolíků).

Nicméně, jak zdůrazňuje web: „na toto místo přijížděli návštěvníci z Vídně nebo Krakova, kteří byli nejčastěji katolíky. Hlavním iniciátorem stavby kostela byl farář Alojzy Oreł z farnosti Hnojník. Architektonický návrh připravil Max Schwed z Vídně – syn Josef Schwedy – stavitele z Těšína. “ Stavba byla hotová za čtyři roky.

Kostel je tak charakteristický díky stavebnímu materiálu, z něhož byl vybudován – místnímu godulskému pískovci vykopanému v nedalekém lomu. Pouze vstupní portál byl vyroben z kamene vytěženého ve Vendryni. Zajímavostí může být také fakt, že kostel stojí na místě, kde se kdysi nacházela arciknížecí hospoda.

Trasa: Římskokatolická kostel Srdce Ježíšova se nachází na žluté turistické trase, která vede z centra Komorní Lhotky na Godulu. Mše svaté jsou v něm slouženy v soboty v létě v 16.30 hod., v zimě pak v 15.30 hod.

(indi)

Štítky:

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.