KARVINÁ / Černý rybíz a višeň, ale také černý jeřáb, ořechy nebo rajčata. Pečlivě vypěstované, zasypané nezbytným množstvím cukru a dlouho vařené, v jiném případě odstavené na 6 týdnů. V úterý 3. července se v Středisku polské literatury Regionální knihovny Karviná konalo další setkání Diskuzního klubu. Tentokráte na téma domácí džemy, marmelády a likéry.

Nemohl chybět ani degustační koutek. Nádobky a lahvičky nezůstaly na svém místě. K dispozici byl nakyslý višnový džem, trpká chuť černého jeřábu ve společnosti jablka nebo ořech s medovým nádechem. A to vše v komorní atmosféře, mezi policemi s knihami. Svoje pochutiny přinesly také knihovnice.

Samozřejmě, podstatným bodem programu byla výměna receptů a triků, které pomáhají nejen během přípravy všeho druhu marmelád a likérů, ale také během pečení. Diskuze se nejvíce oživila u tématu využití v kuchyni ovoce bobulí černého jeřábu, které je dosti omezeno vzhledem k natrpklé chuti ovoce. Kromě likérů, šťávy do čaje nebo džemu, je vhodné bobule posypat cukrem a sníst k snídani.

K bohatě prostřenému stolu pořadatelé doložili také kuchařskou literaturu, kterou si účastnici s chutí zapůjčili. Setkání tak potvrdilo již delší dobu známý fakt: vlastnoruční výroba džemů a likérů se opět těší oblibě.

kc

 

Štítky: ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.