KARVINÁ / Divadelní a filmový herec Jan Szymik, a také karvinský rodák, byl hostem Diskuzního klubu, který funguje při Středisku polské literatury Regionální knihovny v Karviné. Setkání se konalo v úterý 5. června.


Jan Szymik byl žákem Polské základní školy v Karviné-Novém Městě, je absolventem Polského gymnázia v Orlové. Na setkání s nim přišili známí, kamarádi ze školy, učitelky a matka. – Takovou trému jsem ještě v životě neměl – přiznal.

Zavzpomínal i na školní časy. – Základní škola, to jsou kořeny. Nedá se zapomenout na to, čemu se tam člověk naučil – zdůraznil. Zároveň dodal, že prvním režisérem, se kterým pracoval, byla v zásadě učitelka gymnázia Halina Pawera, která režírovala školní představení Pan Jowialski od Aleksandra Fredry.

Host klubu rovněž vyprávěl o své cestě k herectví, která trochu trvala. Po maturitě na něj čekala dvouletá povinná vojenská služba, další dva roky, o který tvrdí, že byly skvělé, strávil jako elév v českotěšínském loutkovém divadle (Teatr Lalek Bajka).

Nakonec dosáhl svého, je absolventem pražské DAMU. První angažmá měl v divadle v Pardubicích, další, po dvou letech, v Kladně. Od roku 1992 hraje v pražském Divadle ABC. – Dříve to bylo Osvobozené divadlo Voskovce a Wericha – vysvětlil. .
CR

Štítky: , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.