ALBRECHTICE / Klub žen Místní skupiny Polského kulturně-osvětového svazu z Albrechtic pozval v říjnu na výstavu pojmenovanou Podle kalendáře. Prezentaci rukodělných výrobků doplnily kalendáře a památníčky z dob minulých.

Výstavou provázely předsedkyně albrechtického Klubu žen PZKO Maria Witoszek, předsedkyně místní skupiny Helena Bubik, jak rovněž Jadwiga Czap. Na speciální tabuli byly vypsány i jména dam, které výstavu připravily (těch bylo dvacet), taktéž jména autorek vystavených exponátů, kterých bylo čtrnáct.

K vidění byly nejenom rukodělné výrobky, ale i kalendáře a památníčky. A právě v těch posledních návštěvnici často listovali a četli zapsané v nich přání či přísloví. Pokud se jedná o samotné kalendáře – nechyběl samozřejmě Kalendarze Śląskie, k vidění byl například i nástěnný kalendář z roku 1993 s fotografiemi dětského souboru Drops, který po mnoho let v Olbrachticích působil, a jehož vedoucím byla Jadwiga Czap. Paní Jadwiga přinesla na výstavu i rodinnou památku – deník jejich rodičů, ve kterém byly nalepené staré pohlednice.

Nápad výstavy, jejímž těžištěm byl kalendář, vznikl během workshopů, na kterých se dámy učily dělat ozdoby z těsta, například znamení zvěrokruhu. Na výstavě byly prezentovány pak nejenom výrobky z těsta, ale i samotná znamení, tentokrát ne z těsta, ale vyšívané.

Uprostřed sálu v Domě PZKO stálo dvanáct stolů, na každém z nich se nacházel název daného kalendářního měsíce, a také citáty s tímto měsícem spojené. Exponáty byly rozdělené podle toho, ke kterému měsíci se nejlépe hodily. K vidění byly věci vyšívané, háčkované, z různých materiálů pletené, ozdoby z korálků i papíru apod.

CR/tnj

Štítky:

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.