DOLNÍ LÍŠTNÁ / Přehlídka lidových kapel a tanečních souborů se v Dolní Líštné konala již pojedenácté. Letos se akce opravdu vydařila.

Sluneční počasí a vůně bramborových placků přilákaly do zahrady u Domu PZKO hodně návštěníků. 

Pořadatelé nabídli zajímavý program, který začal vystoupením Souboru písně a tanců Olza. Následně na scéně zatančil jeden nejmladších folklorních souborů u nás – Trzanowice (MS PZKO Třanovice), jež prezentoval folklor z našeho regionu.

Na Přehlídce lidových kapel samozřejmě nemohl chybět partner z Jasienicy, se kterým MS PZKO Dolní Líštná spolupracuje již mnoho let. V rámci společného přeshraničního projektu byla postavena plenérová scéna, na které hrají a tančí soubory vystupující na přehlídce.

Zahrála a zazpívala rovněž Etnografická skupina Hrčava. Hudební závěr příjemného odpoledne patřil spontánně sestavené kapele, kterou moderátor přímo na scéně pojmenoval Słoneczko (Sluníčko). Během hraní se však kapela sama přejmenovala na Czymuni? (Pročne?).

Doprovodnou akcí letošní přehlídky byla výstava kresleného humoru Bronisława Liberdy, která přivodila úsměv na tváři snad každému. Novinkou byly prodejní stánky majitelů certifikátu Gorolsko Swoboda, které se těšily opravdu velkým zájmem.

Přehlídka lidových kapel a tanečních souborů byla také příležitosti k oslavám 70. let Polského kulturně-osvětového svazu. Byla také slavnostně odhalená socha, kterou MS PZKO věnoval Tadeusz Szkucik, a kterou odhalily předsedkyně MS PZKO Renata Szkucik a starostka Třince Věra Palkovská.

Štítky: ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.