REGION/ Turistický pochod O kyrpce Macieja již řadu let je pořádán v rámci doprovodného programu Gorolskigo Święta. Letos se konal již po 23., a jeho pořadatelem bylo Polské turisticko-sportovní sdružení Beskid Śląski (PTTS „Beskid Śląski”).

Turisté, kterých bylo letos 207, startovali ze dvou míst: z Návsí nebo Mostů u Jablunkova. Mohli si vybrat ze čtyř tras, od nejkratší 10kilometrové, která vedla z Mostů přes Studeničné, Girovou a Čertův Mlýn po nejdelší 20 kilometrovou, která začínala v Návsí, a vedla přes Filipku, Velký Stožek, Bahenec a Písečnou.

Všichni se pak setkali v cíli, který se nacházel v jablunkovském Městském lese.

Tradičně cenu dostal nejmladší účastník pochodu. Letos se nim stal čtyřletý Filip Słowiaczek.

Když někdo občas zakroutil hlavou, že malý turista určitě sám celou trasu nepřešel, jeho čest ihned bránila předsedkyně PTTS Halina Twardzik, která si vybrala stejnou trasu a nejmladšího turistu tak mohla sledovat.

– Po cestě měl dokonce nehodu. Rozbil si koleno a zdálo se, že dál už nepůjde. Ale zaťal zuby, a došel do cíle – vyprávěla Twardzik.

Filip dostal na památku kyrpce. Nejstarším účastníkem pak byl 83letý Eugeniusz Monczka.

Každý z účastníků dostal pamětní medaili ze dřeva, na které bylo logo Beskidu a pochodu. Medaile vyhotovil Jan Raszka z Vendryně, o kterém jsme psali zde.

Zajímavostí letošního pochodu může být to, že se zúčastnilo méně členů Beskidu nežli turistů, kteří členy sdružení nejsou, a do Jablunkova nezřídka přijeli opravdu zdaleka. Patřila k ním 20členná skupina z Klubu slovenských turistů z Kysuce. Nejdále měl do Jablunkova Jaroslav Dolejši, který přijel až z Kladna.

– Náhodně jsem se zde ocitl před dvěma léty. Zalíbilo se mi to natolik, že jsem letos přijel záměrně – sdělil naší redakci.

– Na hory chodím opravdu často. Beskydy se mi hodně líbí. Včera jsem byl na Velkém Stožku, dneska jsem přišel zde. Program na scéně nebudu bohužel nijak dlouho sledovat, protože se musím vrátit do Mostů u Jablunkova, kde jsem si nechal své věci včetně stanu – vysvětlil. Přiznal také, že měl operované obě nohy a pomalu chodí. Proto chodí sám.

– Je to tak nejlepší. Mám své tempo, když jsem unavený, tak postavím stan, prospím se, a ráno jdu dál. Do Beskyd jezdím minimálně jednou do roka.

Je třeba dodat, že pochodu se zúčastnila i mládež. Skupina žáků – členů školního turistického oddílu – dorazila na pochod i s rodiči z Mostů u Jablunkova.

(indi)

Štítky: , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.