ČESKÝ TĚŠÍN / Ústředním bodem poslední přednášky Mezigenerační regionální univerzity Polského kulturně-osvětového svazu byl Wolfgang Amadeus Mozart. Vyprávěl o nim dirigent sborů na Zaolší Tomasz Piwko.

Mozart napsal 600 skladeb během 36 let. – Byl to genius. Jako čtyřleté dítě hledal tercie, ale hlavně – dokázal reprodukovat melodii podle sluchu. Jeho sestra hrála, a on hledal harmonii. Pokud děti mají hudební talent, velmi často si pamatují, co jim dědeček nebo babička zpívali, nejčastěji si však pamatuji text. Pokud dítě dokáže zazpívat melodii, kterou kdysi slyšelo, dá se mluvit o talentu – dělil se úvahami přednášející.

A přiblížil jeho genialitu na příkladu. – Slavné Miserere Giacomo Alfieri, které možno bylo slyšet v Sixtinské kapli pouze jednou za rok, a noty nebyly přístupné, neboť je chránil papežský dekret, se Mozartovi podařilo uslyšet dvakrát – jednou na zkoušce, a podruhé během koncertu. A bylo po tajemství. Mozart tuto skladbu bezchybně zapsal.

Dále Piwko posluchačům podrobně přiblížil život genia včetně rodinného zázemí – Je pravdou, že Mozartův otec Leopold se snažil Mozartovi pomoct, ale z druhé strany, chtěl na něm, na jeho talentu vydělat – líčil příklady přednášející. Poukázal i na důležitost Mozartových cest po Evropě a podrobně se pozastavil nad některými skladbami.

AS/tnj

Štítky: , , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.