ČESKÝ TĚŠÍN / Zahrada se může stát místem klidu a harmonie. Z druhé strany se zahrada, stejně jako park nebo městská plocha zeleně může také stát místem kýčovitým a plným chaosu.

O tom, jak vzniká zahrada, která návštěvníkům dopřává pouze pozitivní dojmy vyprávěl na čtvrteční přednášce Mezigenerační regionální univerzity HV PZKO Rudolf Kluz, jehož profesí je projektování zahrad a městské zeleně. Posluchačům MUR popsal příklady projektů „majících hlavu a patu“, ale také těch plných chyb.

– Už od dětství jsem snil o té práci. Celý můj profesní život je spjat s krajinou, se zahradou. I když dnes jsem více manažerem firmy, které se o zahrady stará – přiznal v úvodu přednášky Kluz. Následně poukázal na to, že krajiny, zahrady se pořád mění. Když se postaví dům, může stát ve stejné podobě třeba tisíc let. Krajinářská architektura je však procesem, který se nekončí.

– Na výsledky naší práce je třeba hodně dlouho čekat. Není to práce hned viditelná. Náš profesor nám kdysi řekl: Nikdy nebudete odpočívat ve stínu vašeho stromu. Buk, aby se stal skutečným bukem potřebuje na to sto let. Lidský život je moc krátký na to, abychom se kochali krásou naší práce – řekl Kluz.

– Nejkrásnější ráj si vždy postaví příroda sama a žáden krajinný architekt se její práci nevyrovná. Dnes se snažíme kolem našich domů stavět ráje, ale ne vždy se nám to podaří. Hodně často lidem chybí cit pro proporce – přímočaře popsal neduhy dnešních zahrad Kluz.

A poukázal i na další nešvar: – V dnešní době se ochránci přírody velmi často strkají do architektury, stavby zahrad, parků z úhlu pohledu ochrany přírody. Park je výtvorem člověka. Nejdříve je to umění, pak příroda. Dnes se prostě neví, co se má chránit. Například Lednice jsou pod ochranou UNESCO, čili tato organizace chrání tuto umělou krajinu, a zároveň chrání ptáky, protože se tam nachází ptačí rezervace.

I když i u nás najdeme krásné zahrady, nejvíce citu pro zahrady mají Japonci a Vietnamci – Tam se zahrady těší obrovskému kultu – přiznal autor nejkrásnější zahrady na střeše v České republice za minulý rok.

AS/tnj

 

Štítky: , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.