JABLUNKOV / Tak, jako každým rokem v neděli i tentokrát se z jablunkovského náměstí do Městského lesa vydal průvod, který je prezentací lidových souborů a zároveň ukázkou programu.

Čelo průvodu vždy vypadá stejně. Jako první jede na bílém koni Gorol (kdysi to byl Władysław Niedoba znám jako Jura spod Grónia, dnes Adam Ryłko).

Pak jdou horalé s českou a polskou státní vlajkou, a také s praporem Polského kulturně-osvětového svazu, jehož Místní skupina PZKO v Jablunkově pořádá Gorolski Święto.

Za vlajkonoši pak kráčí důležití hosté akce, mezi nimiž nechybí představitelé samosprávy, státních institucí či zahraničních velvyslanectví, rozličných organizací z polské i české strany.

Pokud se jedná o soubory, v průvodu jde jako první mužský sbor Gorol (MS PZKO Jablunkov) a ženský sbor Melodia (MS PZKO Návsí). Tyto dva sbory společným vystoupením tradičně otevírají nedělní program v Městském lese. Letos se k nim přidal i Komorní sbor MS PZKO Mosty u Jablunkova.

Dále v průvodu tančily a zpívaly: regionální soubory Zaolzi a Zaolzioczek, kapela Lipka (všechny MS PZKO Jablunkov), dále soubory fungující u jiných MS, jako Bystrzyca, Olza, Oldrzychowice nebo kapela Nowina, nechyběly i soubory z Maďarska, Moravy a Slovenska.

Nesdílnou součástí průvodu jsou alegorické vozy, na kterých členové Místních skupin PZKO prezentují tradiční řemesla a zvyky beskydského lidu.

Štítky: , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.