Posluchači Mezigenerační regionální univerzity (Międzygeneracyjnego Uniwersytetu Regionalnego) se 8. září po letní přestávce setkají v sále Polského gymnázia v Českém Těšíně. Hostem prvního setkání v novém akademickém roce bude PaedDr. Jana Raclavská, Ph.D. z Katedry polonistiky Ostravské univerzity.

Přednáška bude zajisté velmi zajímavá, neboť přenese posluchače nejen do Bludovic, ale také do Villard-de-Lans nebo Barcelony – díky próze Wiesława Adama Bergera. Tématem přednášky budou totiž magická místa v jeho tvorbě.

Wiesław Adam Berger (1926-1998) by letos 6. června slavil své 90. narozeniny. Narodil se v Ostravě, dětství prožil v Dolních Bludovicích. Během 2. světové války byl odvezen na nucené práce do Německa. Poválečná léta částečně prožil ve Francii, kde se učil v místních gymnáziích. Tehdy začal také s literární tvorbou. Po návratu do vlasti pokračoval v psaní, pracoval v ostravském divadle.

Jeho povídky a poezie pak vycházely tiskem nejdříve v Polsku, v českém nakladatelství Profil se jeho kniha „Most nad Łucyną” ukázala teprve v roce 1987. Do češtiny byla přeložená prozatím pouze sbírka povídek Marienbad – Mariánské Lázně a jiné povídky. Jeho posledním dílem je sbírka novel Za późno z 1996 roku.

O jeho tvorbě a magických místech bude vyprávět polonistka, která se zabývá zejména historií polského jazyka na Těšínském Slezsku. Jana Raclavská je autorkou mj. monografií Polský jazyk na Těšínském Slezsku v 19. století (Język polski na Śląsku Cieszyńskim w XIX wieku) a Historie polského jazyka na Těšínském Slezsku do 1848 roku (Historia języka polskiego na Śląsku Cieszyńskim do roku 1848). Je spolueditorem vědeckého časopisu Studia Slavica. (pet/tnj)

Štítky: , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Reklama

REKLAMA Reklama
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego