DOLNÍ LOMNÁ, JABLUNKOV / Členové Místní skupiny Polského kulturně-osvětového svazu v Dolní Lomné přípravy na Gorolski Święto, která začíná již zítra, a potrvá do neděle, probírají na Facebooku.

MS PZKO z Dolní Lomné má v Městském lese svůj stánek, ve kterém prodává regionální jídla a jiné občerstvení. Aby tomu bylo tak i letos, musela opravit střechu svého stánku, což se podařilo již v červenci. Kromě toho členové dolnolomňaského PZKO každoročně připravují alegorický vůz do nedělního průvodu.

Jídla ze stánku tamní skupiny PZKO jsou opravdu domácí, neboť se nedávno ukázala výzva, ve které členové MS PZKO vyzývají všechny své příznivce k účasti na ručním škrabání brambor, které jsou nezbytnou ingrediencí „stryků“ a „placků na blaše“.

Nicméně nejzajímavější informací je ta, že v dolnolomňanském stánku bude v prodeji, i když domácí, tak řádně přihlášený a odsouhlasený alkohol łómniański kwit pojmenovaný „starka ze starzikym“. – Je známo, že jsme vždy mívali nejlepší „miodulu“. Časy se změnily a nemůžeme již používat tradiční název. Naštěstí někteří z nás se nevzdávají, a díky tomu je na světě  łomiański kwit  – vysvětlili členové MS.

Zároveň podotkli, že receptura zůstala stejná, taktéž ingredience v podobě nejlepšího medu a alkoholu.

Štítky: , , , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.