JASTRZĘBIA GÓRA / V pátek večer odjelo 106 žáků polských škol ze Zaolší do Jastrzębie Góry, aby zde strávili jedenáct dní u Baltského moře.

Jedná se o druhý turnus Zelené školy pořádané Kongresem Poláků. Tentokrát se k Baltskému moři vydaly děti z Jablunkova, Vendryně, Karviné, Bystřice a Hnojníku. Jelo s nimi patnáct vychovatelů. Děti jsou ubytovány v rekreačním domě VIS.

Zábava na pláži

Návštěva u Baltského moře samozřejmě nebyla jen o prohlídce památek, ale také o pobytu na pláži, což mladé lidi nadchlo. Žáci stavěli nejrůznější sochy z písku.

„Nejvíc mě bavilo kopat díru v písku,“ řekl Marek Lipus z Bystřice. Chlapci z Bystřice se také koupali ve velmi chladném moři a říkali, že voda v moři není tak studená jako v Hluchovce.

Prohlídka památek v Trojměstí

„Včera jsme byli v Trojměstí, byl to super výlet. Večer jsme také vyrazili k moři, což bylo ještě lepsí!“ hlásí Tomasz Sikora z Bystřice.

Žáci svým rodičům vzkazují, že mají opravdu skvělou stravu a ubytování. „Snídaně se podává formou bufetu a k obědu je vždy polévka a druhý chod,“ informují účastníci.

Děti se vrátí 5. října dopoledne.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.