ROPICA / Děti z polské mateřské školy v Ropici se včera bavily na maškarním plese. Nekonal se bohužel v takové podobě a v takovém rozsahu jako před pandemií.

O maškarním plese jsme si povídali se Zuzanou Mladou, vedoucí mateřské školy v Ropici.

Letošní maškarní ples je trochu jiný než před pandemií?

Letos – stejně jako loni – pořádáme ples v sále mateřské školy. V rámci odpoledních aktivit. Aby děti měly také trochu jiné zážitky.

Dříve jste pořádali ples v restauraci U Parduby v centru Ropice.

Ano, předtím jsme pořádali ples společně se školou, akce se účastnili i rodiče.

Nyní je určen pouze pro děti. Připravili jste také nějaká vystoupení?

Připravili jsme polonézu a další tance. Později se děti zúčastní soutěží pořádaných vychovatelkami, které pro ně připravily i ceny.

A to nejsou všechna překvapení tohoto dne?

Maminky nachystaly koláče. A sdružení rodičů Macierz Szkolna zajistilo párky v rohlíku. Odpoledne je pro děti připravila naše kolegyně. Ples jsme totiž plánovali až do šesti hodin večer. Připravili jsme také balónky s heliem. To bylo pro děti překvapení.

Kolik dětí se mohlo akce zúčastnit?

Děti je zde 21. Celkem ve školce máme 24 dětí. Tři nemohli přijít.

Některé organizace a instituce se kvůli nejistotě spojené s pandemií zdržují pořádání jakýchkoli akcí. Ale vy jste se přesto rozhodli uspořádat ples.

Děti si to zaslouží. Epidemie se stále vleče a je nám líto dětí, které si nemohou normálně hrát. A protože jsme spolu každý den, nevidíme žádné důvody, proč ples dětem nedopřát.

Co se dětem líbilo nejvíce?

Hra s balónky. Děti měly radost i z toho, že si balónky mohly odnést domů spolu s dárky.

Takže dostaly také dárky?

Ano, učitelky a asistentky připravily dárky. Tabule s kolíčky na prádlo a smajlíky, na které si děti mohou každé ráno označit počasí. Učitelky také připravily různé hry. Všechno dělaly ve školce. Kvůli finanční situaci. Na takové akce totiž nemáme mnoho prostředků.

(indi)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.