ČESKÁ REPUBLIKA / Na „Střelnici“ v Českém Těšíně se konala každoroční recitační přehlídka pro děti z mateřských škol. Letos vystoupilo šestnáct dětí z celého Zaolší. Zazněly básně Ludwika Jerzyho Kerna, Doroty Gellnerové, Wandy Chotomské, Juliana Tuwima a Jana Brzechwy.

„Jsme rádi, že se nám letos podařilo přehlídku uspořádat. Dodržujeme všechna opatření a snažíme se něco dělat. Tentokrát se jednalo o komorní setkání, které ale právě díky tomu bylo pro děti příjemnější. Nemusíme dělat všechny akce na sto procent. Jsem ráda, že k nám letos přijely menší školky z celého regionu,“ řekla Elżbieta Štěrba-Molenda, místopředsedkyně organizace Macierz Szkolna w Republice Czeskiej.

„Myslím, že se dětem líbilo. Naším cílem je, aby si děti vyzkoušely formálnější prezentaci. Protože jsou to ještě malé děti, pořádáme přehlídku, nikoli soutěž. Dítě, které zvládne text a vystoupí před publikem, si už zaslouží medaili nebo ocenění. Jsou to pro ně první kroky před publikem,“ doplnila Elżbieta Štěrba-Molenda.

Hlavním organizátorem přehlídky je Hlavní výbor Macierzy Szkolnej spolu s Generálním konzulátem v Ostravě, který daroval ceny do soutěže. Letos se na recitační soutěži představily mateřské školy z Hnojníku, Karviné, Dolní Lutyně, Horní Suché, Těrlicka, Českého Těšína-Svibice, Oldřichovic a Mostů u Jablunkova.

Nejen Tuwim a Brzechwa

Jako první vystoupily děti z karvinské mateřské školy: Adéla Chorzempa, Matyáš Fryz, Jonáš Hejda a Dorota Rzymanek. Předvedli skladbu „V lese“ od Marleny Rostecké. Poté vystoupily děti z mateřské školy v Hnojníku: Zuzanna Kowalczyk, Klarka Pyszko, Radim Siuda s básní „Był sobie niedźwiedź“ od Ludwika Jerzyho Kerna.

Po nich se představili další účastníci přehlídky. Zuzana Pavlorková z Dolní Lutyně přednesla báseň Ludwika Jerzyho Kerna „K rótka rozprawa o metodzie „. Poté se představily děti z Horní Suché. Amelia Ponczo přednesla báseň “ Rozmowa z myszką“ od Wandy Chotomské a David Boszczyk recitoval báseň „Wiosenny czarodziej“ od Doroty Gellner.

Mateřskou školu z Těrlicka reprezentovaly Maja Gałuszka a Adéla Martýnková, které přednesly báseň Juliana Tuwima „Skakanka“. Beatka Franek přednesla báseň “ Czekoladki od sąsiadki“ od Doroty Gellner a Lilianka Kędzior recitovala báseň „Gucio“ od Jana Kazimierza Siwka. Obě dívky chodí do mateřské školy v Českém Těšíně-Svibici.

Předposlední vystupující byla Anielka Cimała z mateřské školy v Oldřichovicích, která recitovala báseň „Kaczka dziwaczka“ od Jana Brzechwy. Jako poslední vystoupil Filip Trombik z mateřské školy v Mostech u Jablunkova, který přednesl báseň Tadeusze Kubiaka “ Dzieci i latawiec”.

Knihy na dobrou noc

Děti také dostaly občerstvení a odměny v podobě knih. Na závěr se místopředsedkyně organizace Macierz Szkolna, která přehlídku vedla, zeptala dětí, zda dnes budou číst pohádky před spaním s rodiči nebo prarodiči. Všechny děti jednohlasně odpověděly „Ano“!

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.