ŽIVOTICE / Pietní shromáždění v Životicích věnované obětem německých nacistů je už minulostí. Technická příprava a umělecké ztvárnění bylo bez chyby. Program byl připraven precizně a paní Jolanta Bałon, která celou akci vedla, si zaslouží pochvalu.

Chybělo však vystoupení zástupce polského spolupořadatele akce, který měl poděkovat vedení města Havířova za přípravu akce a zároveň napravit faux-pas primátora Havířova a také ministra obrany ČR, kteří zapomněli na začátku svého projevu zmínit, že na shromáždění jsou přítomní zástupci vlády Polské republiky – Izabella Wołłejko-Chwastowicz, generální konzulka Polské republiky v Ostravě a další představitelé Sněmovny a Senátu Polské republiky, a také náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Stanisław Folwarczny.

Je to jen pár slov, a přitom by tolik znamenala. Koneckonců, pokud někdo nemá odvahu vzít na sebe úkol být spolehlivým spoluorganizátorem, pak je nápis na plakátu jen kouřovou clonou, která ukazuje, jak se chováme k památce těchto obětí, jak chceme zajistit, aby se s nimi nezacházelo jako s dalšími v řadě po Lidicích a Ležácích. A jak upozorňuje Karol Mrózek, nebylo správné, když čeští řečníci na ceremoniálu zdůrazňovali, že byli zavražděni nevinní lidé. Ve světle nacistických zákonů byli vražděni lidé, kteří si byli vědomi svého nepřátelského postoje vůči okupantům a byli si vědomi všech důsledků vyplývajících z odmítnutí Volkslisty.

Přesto bych se s těmi, kteří nemohli nebo nechtěli přijet do Żywocic, rád podělil o zajímavý rozhovor s panem Mirosławem Staszkiewiczem, vnukem Józefa Kamińského „Strzała“. Snaží se o seriózní zpracování vojenských aktivit svého dědečka za druhé světové války a očekává od lidí ze Zaolší další informace o jeho působení v našem regionu.

Stanisław Gawlik

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.