Na sociálních sítích se objevilo heslo Stačí jedna svíčka. Týká se nové aktivity u příležitosti svátku Všech svatých.

K akci se připojila také církev – jak evangelická, tak katolická. Cílem je omezit výrobu „hřbitovního smetí“ v podobě plastových či skleněných odpadů, které se u každého hřbitovu počítají na tuny. Například ten českotěšínský v období všech svatých dokáže zaplnit přistavené kontejnery každé dva dny. Před Vánocemi je odpadu ještě víc, to když lidé uklízejí před svátky hroby po Všech svatých.

Zda akce, která se rozjela v sociálních sítích přinese nějaké efekty, uvidíme. Z jedné strany je tady snaha o záchranu naší planety, z druhé síla tradice. Tu samozřejmě můžeme a měli bychom dodržovat, ačkoliv by nebylo od věcí položit si otázku, zda místo plastových květin by nebylo lepší položit na hrob nejbližších například věnec ze šišek.

(indi)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.