POLSKO / Dnes od 7 do 21 hodin Poláci volili poslance a senátory. 

Volební účast dosáhla 61,9 procent. Je to druhá nejvyšší účast v novodobých dějinách Polska, vyšší byla pouze v roce 1989. V parlamentu zasednou s velkou pravděpodobností poslanci z pěti politických stran. 

Podle prvních výsledků exit poll nejvíce hlasů získalo Prawo i Sprawiedliwość (43,6 proc.), Koalicja Obywatelska 27,4 procent, Lewica 11,9 procent, na PSL-Kukiz`15 hlasovalo 9,6 procenta voličů, na Konfederaci pak 6,4 procent.

Ve 21.00 hod. se zavřely všechny volební místnosti. Všichni netrpělivě čekají na první volební výsledky. 

V Generálním konzulátu Polska v Ostravě hlasovalo zhruba 300 voličů. I když se před konzulátem netvořily žádné řady, na konzulátu, jak nám sdělil náš redaktor, bylo docela rušno. 

Oproti tomu v Italsku si polští voliči museli vystát v řadě do konzulátu i dvě hodiny, v irském Corku čekací doba byla zhruba hodinu a půl, a dopravu v okolí polského konzulátu řídila tamní policie. Čekat se muselo i před polskými konzuláty v Portugalsku, Španělsku, Velké Británií, Švédsku a Belgii.  .

Některým na možnosti volit záleželo natolik, že podstoupili k volební místnosti opravdu dlouhou cestu. Patřil k nim Wojciech Wojciech Ziółek, který se vydal na trvající 33 hodin cestu transsibiřskou magistrálou a kvůli vhození volebního lístku tak přejel 1850 kilometrů. O své „volební cestě“ psal na Twittru.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.