Halina Szczotka
E-mail: halina.szczotka@zwrot.cz
JABLUNKOV / Páteční den v jablunkovském Městském lese byl zejména o kultuře dvou chorvatských regionů – Slavonie a Baranji. Na cestu po těchto regionech vzal účastníky Gorolskigo Święta soubor KUD „Jasen“ Šaptinovci z Durdovacu.
Cesta po regionech měla několik úrovní. Nejdříve, během semináře pořádaného Etnografickou sekcí PZKO, se zájemci seznámili s historii regionů. Následně s tradičními výrobky a regionálními pochoutkami – to už přímo v Městském lese.
K ochutnání byly skoro rok zrající klobásy, domácí chleba, včetně pečiva „lepinja“, a také pastýřského guláše „čobanacu“, který se vařil přímo na místě ve 200litrovém kotli, a ve kterém nemohly chybět čtyři druhy masa.
Po opravdu velmi chutné degustaci nastal čas na prezentaci tradic a zvyků na velké scéně. Členové chorvatského souboru předvedli v programu nejtypičtější tamní lidové zvyky.
indi
Štítky: Baranja, chorvatská kuchyně, Gorolski Święto, Slavonia
Komentáře