Krásy našeho regionu z folklorního úhlu pohledu – tedy hudba, kroje, písně, tance a nářečí – byly letos prezentovány na Mezinárodním folklorním festivalu ve Strážnici.

Autorem představení byl Chrystian Heczko z lidové kapely Lipka. Nutno dodat, že páteční premiéra byla zároveň generální zkouškou, protože z technických důvodů na odpoledních zkouškách se nedaly použít světelné a vizuální efekty, které pro představení byly stěžejní. Prostě během dne nebyly vidět. V sobotu večer, kdy se představení hrálo podruhé, po páteční trémě nezbyl ani náznak.

Přiznávám, že jsem byl dost ve stresu. Ale stálo to zato. Nejdůležitější byla pro mě možnost představit v centru českého folkloru trochu toho našeho, folkloru z mého domova. To, že jsem za představení Ze života stromů získal cenu, jenom potvrzuje, že folklor je univerzální – je jedno, jakým nářečím, dialektem mluvíme, odkud jsme. Folklor nám prostě umožní porozumět. Celé představení bylo v těšínském nářečí, a český divák mu rozuměl. Co víc si přát,“ sdělil autor představení Chrystian Heczko.

Zároveň poděkoval všem, kteří se na celém předsevzetí podíleli – Jan Michalik, Nowina, Bezmiana, Lipka, ZF Bystrzyca, Danka i Michał Milerscy, Kasia Broda – Firla, Joanna Gruszka, Gosia Tutko, Ula Jachnicka, Karolina Staś oraz Marian Mazur

„Bylo to opravdu krásné představení, které trvalo rovných 90 minut. Spojení všech motivů postavou Bukoweckého starzika (dědy z Bukovce), přesněji řečeno hlasu, který propůjčil Karol Suszka, bylo skvělým nápadem, jak přirozeně spojit rozmanitost informací o zvycích a rituálech našich předků,“ shrnul představení Gabriel Kopeć, člen Hlavního výboru PZKO a souboru Olza.

(EKB)

Štítky: , , , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.