BYSTŘICE / Žáci osmých a devátých tříd ze základní školy v Bystřici, stejně jako každý rok, měli možnost zúčastnit se integračního setkání v bystřickém Domě PZKO. Jednalo se o čtvrtý ročník setkání, jehož cílem je představit mladým lidem možnosti, které nabízí členství v PZKO.

„Cílem je ukázat žákům základní školy, že když skončí devátý ročník a skončí vzdělávání v polských školách (protože ne všichni půjdou na polské gymnázium, někteří budou pokračovat ve vzdělávání na českých středních školách), mohou se i nadále setkávat se svými kolegy, s kterými navštěvovali základní školu buď v rámci Klubu mládeže nebo souboru Bystrzyca, nebo se můžou zapojit do práce v PZKO v Bystřici, nebo Milíkově, Nýdku, Košařiskách, Hrádku,“ vysvětluje Paweł Sajdok, místopředseda MS PZKO Bystřice.

Setkání, které proběhlo v pátek 14. června, se zúčastnili žáci základní školy v Bystřici, včetně žáků z okolních obcí. Dopolední program byl povinný pro všechny – místo vyučování. Odpoledne zůstali už jen ti, kteří měli zájem. Setkání je určeno pro žáky 8. a 9. ročníku. To znamená, že se této akce účastní vždy dvakrát za sebou.

„Snažíme se je zaujmout, aby se zapojili do práce v PZKO, pracovali v Klubu mládeže. Chceme jim ukázat, že i když později půjdou na českou střední školu, mohou být stále ve spojení s polskou národnostní menšinou,“ vysvětluje myšlenku integračních setkání Paweł Sajdok.

Letošního ročníku se zúčastnilo 35 žáků. Z toho 22 zůstalo na odpolední části až do sobotního rána. Před polednem se účastnili terénní hry, během které putovali po Bystřici, řešili hádanky, kvízy a ve finále se zúčastnili paintballové bitvy.

V odpolední části vedené Klubem mládeže byl klubový turnaj, prezentace PZKO Nýdek v podobě krátkého představení amatérského divadla. Členové souboru Bystrzyca ukázali, co dělají při zkouškách a jak cvičí, a snažili se vtáhnout účastníky do společné hry. Zajímavou a vtipnou přednášku na téma Zaolzie dokazující, proč stojí za to stát se Polákem, měl Józef Szymeczek. Vše skončilo diskotékou a polským filmem.

„Snažíme se ukázat mladším kolegům, co je Klub mládeže a proč se k nám vyplatí připojit. A ukázat, že je to dobré rozhodnutí. Protože když opustí základní školu, půjdou do různých škol, pak na vysoké školy, do jiných měst. PZKO jim dává velkou příležitost, aby zůstali ve spojení,“ vysvětluje předseda Klubu mládeže Tomasz Kantor.

Členové Klubu mládeže nejprve ukázali prezentaci, co dělají, jaké akce organizovali a později připravili pro účastníky setkání klubový turnaj. Žáci rozděleni do čtyř skupin se utkali v nejrůznějších soutěžích.

„Často pořádáme takové soutěže na našich setkáních. PZKO a Klub mládeže jsou proto příležitostí k tomu se setkat a pobavit se, ale také naučit se spolupracovat nebo organizovat akce,“ zdůrazňuje Tomasz Kantor.

Přesvědčí účast na setkání mladé lidi, aby se stali členy PZKO? V loňském roce se přihlásilo k PZKO pět absolventů základní školy v Bystřici. Iniciativa podporovaná Fondem rozvoje Zaolzie má tedy smysl.

(indi)

Štítky: , , , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.