CIESZYN / Včera katolická církev slavila svátek Božího těla. V Polsku je to volno, obchody jsou zavřené. Průvody procházejí ulicemi polských měst a vesnic. Včera před polednem v Těšíně tomu nebylo jinak.

Úplný název svátku je Slavnost Blahoslaveného Těla a Krve Páně. A slaví se po Letnicích, to znamená první čtvrtek po slavnosti Nejsvětější Trojice. V České republice to není den volna, proto katolíci slaví většinou následující neděli. V Polsku, kde je tento den dnem volna, se však slaví ve čtvrtek.

A tak ulicemi polských měst a vesnic prošly procesí. Po mši se průvod vydává po ulicích a na jeho trase jsou umístěny čtyři polní oltáře. Čtyři, protože každý z nich odkazuje na jednoho ze čtyř evangelistů.

Tradičně také děti házejí okvětní lístky před farářem, což se zase, jak vysvětlil kněz Józef Budniak, profesor teologické fakulty Slezské univerzity v Katovicích, odvolává na Květnou neděli, když Ježíš přišel do Jeruzaléma a před ním byly pokládány květiny a olivové ratolesti.

Poprvé byl svátek slaven u Liège v Belgii v roce 1246, ale církev svátek stanovila až v roce 1317. O tři roky později byl poprvé slaven v Krakově.

(indi)

Štítky: ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Reklama

REKLAMA Reklama
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego