POLSKO / Ve dnech 20. – 30. července se v obci Żarków, 60 kilometrů od Poznaně bude konat setkání XII Zlot Młodzieży Polonijnej „ORLE GNIAZDO”. Průvodním heslem akce je citát z básně Mickiewicze „Młodości! Ty nad poziomy wylatuj (…)”.

Zloty Młodzieży Polonijnej „Orle Gniazdo” se konají každé dva roky od 90. let 20. století. Jejich pořadatelem je Wielkopolski Oddział Stowarzyszenia „Wspólnota Polska” z Poznaně. Dosavadních 11 setkání, které se konaly v Błażejewku, Boszkowie, Kiekrzu a Wągrowci, se dohromady zúčastnilo 2 300 účastníků z 39 států.

Cílem setkání je integrace mladých krajanů, prohloubení znalostí o zemi původu svých předků, příprava mladých lidí na práci pro polskou komunitu v zahraničí, výměna zkušeností představitelů z různých zemí či překonávání stereotypů a předsudků. Prostě dostatečné důvody na to, aby se setkání zúčastnili i zástupci Poláků z české strany Těšínského Slezska.

Přihlášky lze posílat od 1. dubna do 10. června. Přihlásit se mohou nejenom jednotlivé osoby, ale i organizace. Počet míst je omezen, rozhoduje pořadí přihlášek.

Sjezdu mohou zúčastnit osoby ve věku 18-32 let, které mají trvalý pobyt v zahraničí a mají polský původ. Podmínkou je také základní znalost polského jazyka.

Poplatek je 210 PLN, v ceně je ubytování s plnou penzi, zajímavý program a transfer z nádraží v Poznani do Żerkowa (20.07.) a zpět (30.07.).

(indi)

Štítky:

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.