HAVÍŘOV / V sobotu se v Havířově konal závěrečný galavečer 16. ročníku Festivalu dětské písně. Zúčastnilo se ho 21 finalistů vybraných v březnových kvalifikačních kolech. Mladí zpěváci byli rozděleni do pěti věkových kategorií. Festival se koná každé dva roky a můžou se ho zúčastnit děti od prvního do devátého ročníku základní školy.

 

V sále kulturního domu Petra Bezruče v Havířově byly mezi diváky také dobře připravené skupinky fanoušků, kteří podporovali své favority.

Na začátku vystoupilo mimo soutěž kvarteto mladých zpěváků ze Základní školy Henryka Sienkiewicze v Jablunkově. Dívky zpívaly píseň „Plyšové medvídky“.

Jako první se soutěže zúčastnily duety (kategorie IV). Hlavní cena byla udělena Dorotě Kaletě a Justyně Navrátil z PSP Stanisława Hadyny v Bystřici za píseň „Prosta sprawa“.
Zvláštní cenu získali sourozenci Kristýna a Borise Borkovcové z Polské základní školy H. Sienkiewicze v Jablunkově, kteří vystoupili s písní „Pokaż na co cię stać“.

Interprety posuzovala odborná porota: Agnieszka Biernat, Piotr Gruchel, Jiří Pospíšíl, Zbigniew Siwek a Michal Smolan.

V kategorii II (sólisté ze tříd 4-6) byla nejlepší Julia Macura ze Základní školy Gustawa Przeczka v Třinci, která zpívala píseň „Mięta“.
Zvláštní cenu získala Vanesa Zichlarzová z Polské základní školy v Karviné za píseň „Dwa światy”.

Nejmladší umělce z 1. – 3. ročníku (kat. I) tradičně nehodnotí odborná porota, ale veřejnost. Nejvíce hlasů získal Adam Burian z Mostů u Jablunkova. Jediný mužský finalista, žák první třídy Polské základní školy Henryka Sienkiewicze v Jablunkově zpíval opravdu sladký hit „Czekolady…ach”

V nejpočetnější kategorii III (třídy 7-9) získala cenu za skladbu „Odpowiedzi“ Anna Chodura z Polské základní školy Jana Kubisze v Hnojníku.

Vyznamenání získala Barbara Janusz z polské školy v Karviné za píseň „Małe em“.

Jako poslední zazpívaly v rámci soutěže soubory (kat.V). Nejlepší byl sextet z Hnojníku s písní „Spełniaj marzenia“.

Zvláštní cena byla udělena týmu KWINTET ze základní školy v Jablunkově za píseň „100“.

Festivalem provázela Izabela Kapias. Někteří umělci z nejstarší kategorie po svých vystoupeních byli překvapeni její žádostí o další soutěžní úkol. Teresa Jopek například musela zazpívat něco bílým hlasem, Anna Chodura hrála na ukulele nebo Izabela Bolek hrála na housle. Všichni bez problémy splnili nečekané úkoly.

Ve foyer kulturního domu bylo možné shlédnout výstavu projektů festivalového loga, která navrhli studenti základních škol. Cenu za vítězné logo získala Asia Grudzińska ze základní školy v Havířově-Bludovicích. Logo s červeným klavírem bylo celou dobu vidět na velké obrazovce, bylo dominantním prvkem scénografie. Před každým vystoupením byly uvedené krátké filmy s prezentacemi jednotlivých účinkujících.

Po přestávce hrála kapela Ampli Fire ze Stonavy, jejíž lídr Przemek Orszulik získal cenu na 13. ročníku tohoto festivalu před šesti lety.

Nakonec, po vyhlášení výsledků a udělení cen, všichni účastníci tradičně zazpívali píseň „Dajmy dzieciom uśmiech“. Finalisty si budete moci poslechnout i na Festivalu PZKO 25. května.

Organizace akce se ujali, stejně jako v předchozích letech, Macierz Szkolna PSP v Havířově-Bludovicích, ZG Macierzy Szkolne v ČR a Ars Musica.

wiek

Štítky:

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.