JABLUNKOV / Hrají ve skoro stejném složení už 48 let. Hudební žánr také nemění – jsou věrní starému dobrému rocku, blues a big beatu. Mají své publikum, které dokážou pěkně rozparádit tak, jak tomu bylo 30. listopadu na koncertu v Rock Cafe Southock.

Začínali v 70. letech 20. století. – Na začátku jsme nemohli sehnat angažmá, protože tuto muziku nikdo neznal. Na zábavách se hrály polky, valčíky, kapely měly repertoár dechových orchestrů. Tak jsme začali hrát na akcích různých spolků, třeba pěstitelů holubů, zahrádkářů apod. A tak si lidé zvykli. Na konci sedmdesátek jsme na akcích už hráli svůj normální repertoár – zavzpomínal lídr a zpěvák Bidonů Stanisław Kantor.

Byly doby, kdy jenom díky kapelám hrajícím zahraniční covery publikum mělo možnost poznat hudbu za železnou oponou. – Cenzura říkala jasně, dvě třetiny písniček musí být ze socialistických států. My jsme měli všechny anglické. Tak jsme k těm anglickým napsali české texty. A ty písničky, které nebyly česky, polsky nebo po našem, jsme uváděli jako maďarské – dodává Kantor.

Teď už zákazy a příkazy nejsou, a jedinou směrovkou pro kapelu, co by měla hrát, je reakce publika. Dívajíc se na počet aplaudujících fandů pod scénou, Bidon by rozhodně repertoár měnit neměl.
(indi)

Štítky: ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.