REGION / Do 7 listopadu budou přijímány přihlášky do XV Soutěže nářečí „Po těšínsku na obou stranách Olzy“. Soutěž je určená pro děti, žáky a mládež ze všech typu škol a ostatních vzdělávacích institucí a také kulturních institucí, kteří bydlí na území historického Těšínského kraje na obou stranách Olzy, v Polsku i v České republice.

Soutěž bude probíhat 20. a 21. listopadu v COK Dom Narodowy v Těšíně. Finále XV Soutěže nářečí „Po těšínsku a na obou stranách Olzy“ se bude konat 12. prosince.

Soutěž si klade za cíl zachránit od zapomnění charakteristické nářečí mnoha generací místních Poláků. Soutěž má kultivovat a také nabádat k používání jazyka otců a praotců, oblékání tradičních krojů, udržování tradic a obřadů a také prezentování na jevišti ve scénické podobě událostí z minulosti a současnosti.

Soutěž, které pořadateli jsou Górnośląski Oddział Stowarzyszenia Wspólnota Polska v Katovicích, Národopisná sekce Hlavního výboru Polského kulturně-osvětového svazu v České republice a Cieszyński Ośrodek Kultury Dom Narodowy v Těšíně, probíhá pod záštitou generálního konzula Polska v Ostravě Janusze Bilskeho.

red

Štítky:

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.