ČESKÝ TĚŠÍN / Narozeniny, obzvláště ty kulaté, je příjemné oslavovat ve společnosti příbuzných, přátel a známých. Právě toto udělal Komorní soubor TA Grupa, který působí v rámci MS PZKO Český Těšín – Sídliště pod taktovkou Joanny Nowicke. Oslavy se konaly v sobotu v KaSS Střelnice v Českém Těšíně.

„Letos slavíme desáté výročí reaktivace kapely. Touha zpívat, vystupovat a přijímat tuto jedinečnou atmosféry způsobily, že téměř stejná skupina lidí spojených se souborem Singers Forum vytvořila skupinu TA Grupa,“ prozradil jeden z členů souboru na samém počátku jubilejního koncertu.

Celý koncert byl rozdělen na dvě části. Na počátku scéna patřila oslavenci, který představil průřez své desetileté umělecké činnosti. Ve druhé části zazněl duet zpívajících violoncellistek Tara Fuki.

Repertoár vystoupení byl plný vzpomínek. První dvě skladby „Śpiewaj razem z nami“ a „Familijny blues“ připomínaly první koncert kapely v lednu 2008 v Těšínském divadle. Později skupina vzpomněla na tragicky zesnulou Krystynu Suszku, zakladatelku a uměleckého ředitele souboru TA Grupa. „Krystyna připravovala náš koncert a opakovala, že na něm nemůžou chybět naše perly: „Kołysanka“, píseň „Mikulecká dědina“ a „Na Istebnym“,“ řekla Danuta Siderek. Takže zazněly také „tři perly Krysi“.

Jubilejní koncert se těšil velkým zájmem. Sál byl naplněn až po okraj, přijeli hosté od Jablunkova až po Bohumín. Soubor TA Grupa byl oceněn velkým potleskem.

kc

Štítky: ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.