ORLOVÁ-PORUBA / Na každoroční Loučení s létem do zahrady za Domem PZKO zvala v sobotu 22. září Místní skupina Polského kulturně-osvětového svazu v Orlové-Porubě. Podruhé byla akce spojená se setkáním bývalých žáků polských škol v Lazech.

Umělecký program akce se nezměnil, jelikož se osvědčil už v minulých letech. Na Loučení s Létem se zpívaly hlavně polské písničky, známé šlágry, které publikum mohlo broukat společně s interprety. A byly to Zespół Pieśni i Ruchu Nieskoordynowanego Niezapominajki z Havířova-Suché a také vokálně-instrumentální soubor Old Boys Band, který funguje v MS PZKO v Porubě.

Ženy z porubského Klubu žen Karolinka připravily bohatý raut. Velmi brzy začaly chybět koláče, protože si je lidé kupovali nejenom na místě ke kávě, ale také ve větším množství domů. V nabídce teplých jídel byla známá jídla regionální kuchyně. Mohli jste si objednat jitrnice se zelím, bramboráky s ohnivým masem, byl řízek z kuřecího masa, grilovaná krkovička nebo párek.

Už podruhé se v rámci Loučení s Létem konalo také setkání bývalých žáků polských škol v Lazech. Lazy jsou dnes městskou čtvrtí Orlové, která je bohužel devastovaná z důvodu špatného úhelného hospodářství. Není už zde žádná škola, zůstalo jen pár domů. Bývalí obyvatelé, také absolventi polských škol, se přestěhovali do jiných měst. Zůstaly jenom vzpomínky, fotografie, doklady. Některé z nich, např. kroniku Klubu Mladých MS PZKO v Orlové-Lazech, bylo možné shlédnout právě během setkání.

Místní skupina PZKO v Orlové-Porubě je nejlepším místem pro tato setkání, jeho členy jsou dnes totiž členové PZKO z již neexistujících Skupin PZKO v Lazech a Orlové-Městě. Na Loučení s Létem přijeli také bývalí žáci škol z Lazů, kteří už bydlí mimo Orlovou.
CR

Štítky:

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.