GRODKOV, SKŘEČOŇ / Na pozvání Towarzystwa Miłośników Ziemi Grodkowskiej pobývala ve dnech 25.-26. srpna v Grodkově čtyřčlenná delegace Místní skupiny Polského kulturně-osvětového svazu ve Skřečoni pod vedením místopředsedy Bogusława Czapka.

Prvního dne pobytu členové se Skřečoně navštívili společně se svými hostiteli Muzeum polské písně v Opolí. Po návratu do Grodkova měli možnost poslechnout si v parku vedle kulturního domu koncertu legendární polské rockové skupiny Skaldowie s účastí bratrů Andrzeja a Jacka Zielińských, kteří svou skupinu založili v roce 1965.

V neděli dopoledne se delegace ze Skřečoně zúčastnila Obecních dožínek, které se konaly v rámci letošních slavnostních oslav 750. výročí udělení Grodkovu městských práv. Akci začala slavnostní dožínková mše svatá v kostele sv. Michala Archanděla, pak se během dožínkového průvodu a také v parku vedle kulturního domu konala prezentace jednotlivých částí obce Grodkov.

Akci zahájil starosta Marek Antoniewicz, který srdečně přivítal představitelé partnerských měst, se kterými Grodkov spolupracuje, německých Beckum a Heringdorf, ukrajinského Borščova, francouzského La Celle Saint Cloud a také Bohumína, který reprezentovali členové PZKO ze Skřečoně. Po tradičních dožínkových obřadech se konala soutěž dožínkových věnců a pak začal bohatý umělecký program.

Součástí bylo také předání cen města. Před odjezdem z Grodkova členové PZKO ze Skřečoně pozvali představitelé Towarzystwa a Městského úřadu na slavnostní oslavy spolupráce mezi Skřečoněm a Grodkovem, které se budou konat 20. října v Domě PZKO ve Skřečoni.

DG

Štítky:

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.